Război în Ucraina, ziua 366. Moment istoric la un an de război

Ucraina-Zelenski

foto comisarul.ro

Mai multe ceremonii se desfășoară vineri la Kiev pentru a marca împlinirea unui an de la izbucnirea războiului. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, participă vineri la o slujbă religioasă ținută în memoria celor care au murit în timpul conflictului declanșat de ruși.

Tot la Kiev are loc o ceremonie dedicată militarilor în activitate și celor care au murit în război. Zelenski înmânează medalii soldaților și liderilor militari, dar și familiilor celor decedați.

Președintele Volodimir Zelenski a ținut un discurs cu ocazia aniversării invaziei rusești în Ucraina.

„Suntem puternici. Suntem pregătiți pentru orice. Îi vom învinge pe toți. Pentru că noi suntem Ucraina. Am rostit aceste cuvinte acum un an, în primul meu discurs de la începutul războiului pe scară largă. Nu știam ce se va întâmpla mâine. Dar am înțeles cu siguranță: trebuie să luptăm pentru fiecare mâine! Suntem în picioare de exact un an. Și încă știm că merită să luptăm pentru fiecare zi de mâine”,

a spus Zelenski în discursul său.

Kievul a fost informat să se aștepte la atacuri cu rachete rusești

Kievul a fost informat să se aștepte ca atacurile cu rachete rusești să coincidă cu aniversarea invaziei, afirmă serviciul său de informații. Zelenski ar vrea să se întâlnească cu chinezii, de la care nu a văzut niciun plan de pace deocamdată. El a subliniat din nou că viteza de aprovizionare cu armament din partea aliaților e esențială pentru succes. 

Se așteaptă ca Națiunile Unite să aprobe o rezoluție care condamnă invazia Rusiei în Ucraina și cere pace cât mai curând posibil. Invazia Rusiei în Ucraina a fost descrisă drept un „afront” adus conștiinței colective a lumii de către șeful ONU, António Guterres. Guterres a denunțat, de asemenea, „amenințările implicite cu folosirea armelor nucleare” din partea lui Vladimir Putin. 

La un an de când a început invazia rusă în Ucraina, un procent de 95% dintre ucraineni cred în victoria țării lor, susține un sondaj prezentat de institutul ucrainean Rating Group. Sondajul arată că determinarea țării nu a scăzut după un an de război.  

Exit mobile version