ONU, mesaj îngrijorător: ”Val fără precedent de foamete!” Ce se va întâmpla în anul 2023

ONU-foamete

foto semneletimpului.ro

În ciuda faptului că, încă de câțiva ani, auzim despre o criză alimentară și financiară ce urmează să vină, odată cu declanșarea pandemiei COVID, astfel de avertismente sunt din ce în ce mai pronunțate. Iar reprezentanții ONU susțin aceste afirmații, spunând că adevărata criză încă nu a venit.

Secretarul  general al ONU, Antonio Guterres, a transmis că efectele și consecințele negative în lume ale războiului din Ucraina se agravează și afectează 1,6 miliarde de persoane.

„Impactul războiului asupra securității alimentare, energiei şi finanțelor este sistemic, grav şi se accelerează. Pentru populațiile din lumea întreaga războiul amenință să declanșeze un val fără precedent de foamete și mizerie, lăsând în siajul său haosul social şi economic”,

a avertizat Antonio Guterres.

ONU, avertizează cu privire la posibilitatea unei crize alimentare

Secretarul a mai adăugat  că, în cazul în care „criza alimentară din acest an este legată şi de o lipsă de acces la produse alimentare, lipsa de hrană ar putea fi o problemă în anul viitor”.

„Nu există decât un singur mijloc de a opri această furtună care se prefigurează: invazia rusă în Ucraina trebuie să înceteze”,

a declarat Antonio Guterres.

Potrivit celui de-al doilea raport al ONU, realizat sub conducerea Rebecăi Grynspan, conegociatoare a ONU a acordului evocat de Antonio Guterres, „94 de ţări, cu 1,6 miliarde de locuitori, sunt grav expuse la cel puţin o dimensiune a crizei – finanţe, alimentaţie şi energie – incapabile să-i facă faţă”.

„Din aceste 1,6 miliarde de persoane, 1,2 miliarde sau trei sferturi trăiesc în ţări grav expuse şi vulnerabile simultan celor trei dimensiuni. În viitor, nicio țară sau comunitate nu va fi ocolită de această criză a costului vieții”,

se mai arată în raport.

Potrivit raportului, „războiul ar putea duce la creșterea numărului persoanelor în situație de insecuritate alimentară cu 47 de milioane în 2022, ajungându-se la 323 de milioane până la sfârșitul anului în curs”.

Recent, Volodimir Zelenski a avertizat că milioane de persoane din întreaga lume riscă să moară de foame, în cazul în care Rusia nu va permite țării sale să exporte cereale prin porturile blocate de Marina militară a Rusiei.

Exit mobile version