Oficialii UE acuză Belarusul că a provocat intenționat haosul de la frontieră

foto profimedia

Miniştrii europeni de Externe vor anunţa luni alte măsuri luate împotriva guvernului de la Minsk. Oficialii Uniunii Europene acuză Belarusul că a provocat intenţionat haosul de la frontieră.

Alexandr Lukaşenko neagă acest lucru. Între timp aliatul său rus, Vladimir Putin, care a respins orice amestec, s-a oferit să ajute la soluționarea crizei.

Mii de migranţi, majoritatea din Irak, Siria şi Yemen, sunt flancaţi de o parte şi de cealaltă a graniţei de forţe de ordine şi de bariere de sârmă ghimpată.

Migranții au ajuns în Belarus în speranţa de a trece apoi în Uniunea Europeană, însă au fost blocaţi la frontieră în condiţii dificile, pe o vreme tot mai rece.

Situația ar putea escalada către un conflict militar

Pentru a rezista temperaturilor aproape de îngheţ au improvizat tot felul de adăposturi. Speră ca în final să ajungă într-o ţară europeană. Dar, după mişcări vizibile în rândul migranţilor de trecere frauduloasă a frontierei, autorităţile au înăsprit măsurile de securitate.

Pentru soluţionarea crizei, premierul Poloniei a cerut intervenţia NATO, iar Marea Britanie a trimis deja o unitate de ingineri militari pentru a-i ajuta pe polonezi la granița cu Belarus.

Unii oficiali europeni atenţionează, însă, că situaţia ar putea escalada către un conflict militar. Iar ochii tuturor sunt ațintiți asupra Rusiei, după ce au apărut indicii că Moscova masează trupe în mai multe puncte, la granița cu Ucraina.

Surse din Armata britanică susțin că aproximativ 600 de parașutiști și trupe SAS sunt gata să fie trimiși în orice moment în Ucraina, în cazul unei noi agresiuni militare rusești.

Exit mobile version