Negocierile iau din nou startul: Delegaţiile rusă şi ucraineană au ajuns în Turcia

negocieri-Rusia-Ucraina

foto replicamedia.md

Invazia rusă în Ucraina a ajuns în cea de-a 34-a zi. Marți, oficialii ucraineni și cei ruși se vor așeza din nou la masa negocierilor pentru pace. Întâlnirea are loc la Istanbul, în Turcia, unde delegațiile celor două țări au sosit încă de luni seara.

Liderul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a avut o convorbire telefonică cu o zi mai devreme cu omologul său rus. El a încercat să îşi poziţioneze ţara ca mediator cheie şi, în cadrul convorbirii, a îndemnat Kremlinul să accepte o încetare a focului. Speranţele nu sunt mari, scrie BBC.

Discuţiile au loc între consilieri prezidenţiali ruşi şi ucraineni. Întâlnirea nu este una la nivelul miniştrilor de externe, care s-au întâlnit în Turcia pentru negocieri de pace care au eşuat la începutul acestei luni. Ele vor continua acolo unde s-au oprit convorbirile în format video, aproape zilnice.

Preşedintele Ucrainei a declarat că este dispus să ia în considerare neutralitatea (ceea ce înseamnă că Ucraina nu s-ar alia militar cu alte ţări), dar nu înainte de un referendum sau de retragerea trupelor ruseşti.

Exit mobile version