Lumea, în pragul unui nou război. Președintele Venezuelei a mobilizat armata la graniță

armata-venezueleana

foto evz.ro

Lumea, în pragul unui nou război. Președintele Guyanei îl acuză că cel venezuelean, Nicolas Maduro, că ignoră deciziile Curţii Internaţionale de Justiţie și cere ajutor de la Consiliul de Securitate al ONU, informează fanatik.ro.

Președintele venezuelean Nicolás Maduro a obținut victoria pe care și-a dorit-o la referendumul de weekendul trecut, când s-a a decis că Venezuela ar trebui să revendice regiunea Esequibo, bogată în petrol, o suprafaţă de de aproximativ 130.000 de kilometri pătrați (mai mult decât jumătate decât suprafaţa României), o zonă despre care venezuelenii susțin că le-a fost furată de Guyana când au fost împărţite graniţele, acum mai bine de 100 de ani.

Lumea, în pragul unui nou război

Timp de mai multe săptămâni guvernul lui Maduro a promovat referendumul ca un act de patriotism care ar uni țara.

În acest scop, a angajat artiști de teatru și muzicieni de reggaeton, iar Comisia Electorală Națională din Venezuela a anunțat luni că aproximativ 10,5 milioane de alegători au participat la referendum, adică puțin mai mult de jumătate din cei 20,6 milioane de alegători înregistrați în țară.

Guyana a caracterizat referendumul drept motiv pentru anexarea regiunii Esequibo și a solicitat dreptate în fața Curții Internaționale de Justiție (CIJ), principalul organism judiciar al Națiunilor Unite (ONU). Vinerea trecută, CIJ a ordonat Venezuelei să nu ia nicio măsură care ar schimba status quo-ul. Instanța a cerut ambelor țări să-i prezinte pozițiile și apoi să decidă cum să rezolve disputa.

Pe aripile succesului de la referendum, Maduro a declarat deja că va aproba extragerea petrolului din Esequibo. Compania petrolieră de stat PDVSA și compania siderurgică de stat CVG vor înființa departamente care să se ocupe de Esequibo, a mai spus președintele venezuelean. 

“Companiile de stat vor acorda imediat permise pentru extracţia și exploatarea gazelor, petrolului și minelor din Esequibo noastră aflată în Guyana”,

 a afirmat Maduro.

Președintele Venezuelei a mobilizat armata la graniță

Președintele Venezuelei a adăugat că a întocmit un proiect de lege pentru înființarea unui nou stat pe acel teritoriu și că și companiile care operează deja pe teritoriul său vor trebui să plece în termen de trei luni.

Președintele Guyanei, Irfaan Ali, a acuzat că Maduro ignoră decizia CIJ și că va căuta ajutor la Consiliul de Securitate al ONU. 

“Armata guyaneză este în alertă!”, a spus Ali, adăugând că l-a contactat deja pe secretarul general al ONU, António Guterres.

Esequibo este mai mare decât suprafaţa Greciei și este bogat în resurse minerale și energetice. Ocupă două treimi din teritoriul Guyanei și îi are acces la o parte a Oceanului Atlantic, în apele sale teritoriale găsindu-se cantități mari de petrol, în 2015.

Exit mobile version