Lumea, în pragul catastrofei mondiale: Un alt război ar putea izbucni brusc, după Ucraina și Gaza

Al-Treilea-Război-Mondial

foto playtech.ro

Deja există două războaie între Rusia și Ucraina, dar și între Israel și Hamas, în Gaza, producând multiple crize pe tot globul. Experții internaționali avertizează că lumea s-ar putea îndrepta spre catastrofă dacă un al treilea război ar izbucni, între Israel și Liban, informează ziare.com.

Oficialii israelieni văd atacurile grupării Hezbollah ca pe o amenințare inacceptabilă, conform The Economist.

Lumea, în pragul catastrofei mondiale

Mai ales după o explozie din 2 ianuarie 2024 în cartierul Dahiye din Beirut, principala fortăreață a lui Hezbollah. Explozia, atribuită unei lovituri cu dronă israeliană, l-a ucis pe Saleh al-Arouri, un lider al Hamas apropiat de Iran, precum și alți câțiva comandanți.

Hezbollah a răspuns spunând că uciderea nu va fi fără „pedeapsă” și că are „degetul pe trăgaci”. Chiar înainte de acest atac, unii oficiali europeni s-au îngrijorat că frontul ar putea erupe în câteva zile sau săptămâni.

La tensiune și incertitudine s-au adăugat două explozii pe 3 ianuarie în orașul iranian Kerman, care au ucis aproape 100 de oameni în apropierea mormântului lui Qassem Suleimani.

Un alt război ar putea izbucni brusc, după Ucraina și Gaza

Mulți dintre ei s-au adunat să-l plângă pe comandantul Forței Quds, aripa de operațiuni externe a Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice din Iran, care a fost asasinat într-o lovitură americană în urmă cu patru ani. Iranul a învinuit mai întâi „teroriştii”, apoi America şi Israelul pentru ultimele explozii.

Riscurile de război la granița cu Liban au crescut pentru prima dată în orele și zilele imediat după atacul Hamas asupra Israelului, care se temea că o lovitură similară era pe cale să fie efectuată de aliatul Hamas, Hezbollah.

Mulți dintre sutele de mii de rezerviști chemați în acea zi au fost trimiși spre nord. Până la căderea nopții au fost desfășurate divizii întregi lângă graniță, cunoscută sub numele de linia albastră.

Exit mobile version