Liderul Al-Qaida, lichidat de americani! Cum a fost ucis Ayman al-Zawahiri

al-zawahiri-al-qaeda

foto foreignpolicy.com

Liderul reţelei teroriste Al-Qaida a fost lichidat. Anunţul a fost făcut de preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden. Eliminarea lui Ayman Al-Zawahiri a făcut parte dintr-o operaţiune specială care s-a desfăşurat pe teritoriul Afganistanului. 

Al-Zawahiri a fost numărul doi după Osama ben Laden în ierarhia reţelei în momentul atacurilor din 11 septembrie. Liderul terorist a avut un rol-cheie în mai multe atentate care au vizat cetăţeni americani.

„Sâmbătă, la ordinul meu, Statele Unite au efectuat o lovitură aeriană asupra Kabulului, în Afganistan, care l-a ucis pe emirul Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri. S-a făcut dreptate şi acest lider terorist nu mai este”,

a declarat Joe Biden.

Zawahiri a fost unul dintre cei mai căutaţi terorişti din lume, iar Statele Unite au promis 25 de milioane de dolari pentru orice informaţie care permitea să fie găsit. El a preluat conducerea nebuloasei jihadiste în 2011, după moartea lui Osama bin Laden, ucis de un comando american în Pakistan.

Atacul cu dronă a fost efectuat folosind două rachete Hellfire şi fără nicio prezenţă militară americană la sol, a precizat un responsabil american, dovadă, în opinia sa, a capacităţii Statelor Unite de „a identifica şi localiza chiar şi cei mai căutaţi terorişti din lume şi de a lua măsuri pentru a-i elimina”.

Exit mobile version