Joe Biden și Xi Jinping vor discuta despre situaţia din Ucraina. Avertisment pentru Beijing privind sprijinirea Rusiei

Joe-Biden-Xi-Jinping

foto gandul.ro

Joe Biden va discuta telefonic vineri cu omologul său chinez Xi Jinping, despre “războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi alte chestiuni de interes comun”, a anunţat joi Casa Albă, relatează AFP.

Conducerea Chinei nu a condamnat explicit invadarea Ucrainei de către Rusia, iar liderii occidentali l-au abordat pe Xi Jinping pentru a vedea dacă este posibilă o mediere a Chinei în conflict.

“Este vorba despre eforturile în derulare de a menţine deschise canalele de comunicare între Statele Unite şi Republica Populară Chineză”,

a anunţat Casa Albă într-un comunicat transmis de purtătoarea de cuvânt Jen Psaki.

Preșsedintele Joe Biden “va vorbi direct” despre consecinţele sprijinirii Rusiei, în discuţia cu Xi Jinping a mai spus Jen Psaki.

SUA au caracterizat recent drept “profund îngrijorătoare” poziţia de “aliniere a Chinei cu Rusia” în ceea ce priveşte războiul din Ucraina, după o întâlnire la Roma între consilierul pentru securitate naţională american Jake Sullivan şi Yang Jiechi, cel mai înalt responsabil al diplomaţiei Partidului Comunist Chinez.

Întâlnirea de la Roma a fost calificată drept “intensă” şi “foarte sinceră”

Întâlnirea de înalt nivel de la Roma, care a durat şapte ore, a fost calificată drept “intensă” şi “foarte sinceră” de un înalt responsabil de la Casa Albă.

Întâlnirea s-a derulat într-un context tensionat, în presa americană circulând informaţii potrivit cărora Moscova ar fi cerut Beijingului să-i furnizeze un ajutor economic şi militar pentru a-şi susţine invazia în Ucraina.

Departamentul de Stat american a anunţat că urmăreşte “foarte îndeaproape în ce măsură China sau oricare altă ţară furnizează o asistenţă Rusiei, fie că este vorba de o asistenţă materială, economică sau financiară”.

Exit mobile version