În ciuda amenințărilor lui Putin, Finlanda și Suedia se pregătesc să se alăture NATO

Finlanda-Suedia-Nato

foto b1tv.ro

Finlanda și Suedia „sunt gata să se alăture NATO în vară”, conform explicațiilor oferite de funcționarii din cele două țări pentru cotidianul britanic The Times. Cele două state sunt membre ale Uniunii Europene și au frontieră cu Federația Rusă, însă nu fac parte din Alianța Nord-Atlantică, explică El Pais.

Oficialii americani au declarat că apartenența la NATO pentru ambele țări nordice a fost „un subiect de conversație și sesiuni multiple” în timpul discuțiilor dintre miniștrii de externe ai alianței de săptămâna trecută la care au participat Suedia și Finlanda.

Washingtonul se bazează pe mișcarea care va extinde și mai mult resursele armatei ruse și va mări numărul statelor membre NATO de la 30 la 32, ca o consecință directă a invaziei Ucrainei, ordonată de președintele rus Vladimir Putin pe 24 februarie.

Rusia a amenințat Suedia și Finlanda dacă încearcă să adere la NATO

Pe 25 februarie, la doar o zi după declanșarea invaziei în Ucraina, Rusia a avertizat Finlanda și Suedia cu privire la „repercusiuni militare și politice grave” dacă se alătură NATO în contextul războiului din Ucraina.

„Nu putem să nu remarcăm eforturile NATO și ale celorlalte state membre ale acestei alianțe de a implica Finlanda și Suedia în această alianță”,

a spus Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe.

Maria Zaharova a fost supusă sancțiunilor de statele Occidentale datorită rolului său de propagandist al Kremlinului și a funcției deținute în cadrul ministerului rus de Externe, ea făcând numeroase declarații agresive cu privire la Ucraina înainte și după izbucnirea războiului.

Exit mobile version