Greenpeace avertizează asupra siguranței centralei nucleare de la Zaporojie: „O criză nucleară fără precedent”

zaporojie

foto economica.net

Autoritățile internaționale de reglementare nu pot monitoriza în mod corespunzător terenul ocupat de Rusia în cadrul centralei de la Zaporojie, conform unui dosar trimis de Greenpeace liderilor occidentali joi, transmite The Guardian.

Grupul ecologist concluzionează că Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) are prea puțini inspectori la cea mai mare centrală nucleară din Europa, doar patru, și că există prea multe restricții privind accesul acestora.

Acesta susține că AIEA „nu este în măsură să-și îndeplinească cerințele mandatului”, dar nu este pregătită să admită atât de multe în public și, ca urmare, ceea ce este descris drept încălcări ale principiilor de siguranță ale Rusiei nu sunt denunțate.

Shaun Burnie și Jan Vande Putte, specialiști în domeniul nuclear de la Greenpeace, concluzionează:

„AIEA riscă să normalizeze ceea ce rămâne o criză nucleară periculoasă, fără precedent în istoria energiei nucleare, exagerând în același timp influența reală asupra evenimentelor de pe teren”

Centrala de la Zaporojie a fost capturată de ruși în martie 2022

Centrala nucleară Zaporojie, cu șase reactoare, a fost capturată de Rusia la începutul lunii martie 2022 și de atunci se află în prima linie a războiului.

Este amplasată pe râul Nipro, în centrul Ucrainei, iar forțele ucrainene ocupă malul opus, lăsând uzina în vizorul armatelor ambelor părți.

Forțele ruse s-au bazat în interiorul uzinei, numărând potențial 500-600 de militari, pe baza rapoartelor de la începutul războiului. Imaginile din 2022 au dezvăluit câteva vehicule blindate prezente. Uneori a fost atacată, inclusiv în august 2022, când bombardamentele au făcut găuri în acoperișul unei unități de depozitare.

AIEA a refuzat să comenteze raportul Greenpeace

AIEA a refuzat să comenteze direct raportul Greenpeace, dar a subliniat că are inspectori la fața locului din septembrie 2022 și că fără prezența acestora „lumea nu ar avea nicio sursă independentă de informații despre cea mai mare centrală nucleară din Europa”.

Toate cele șase reactoare ale sale sunt oprite, iar îngrijorările legate de faptul că a existat suficientă apă disponibilă pentru răcire după ce barajul de la Nova Kakhovka a fost spart în aval în iunie au fost atenuate prin forarea de noi puțuri, potrivit AIEA.

În urmă cu trei zile, directorul executiv al companiei nucleare de stat ruse Rosatom, Alexei Likhachev, s-a întâlnit cu șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, la Viena pentru a discuta despre securitatea de la centrala nucleară Zaporojia. Detaliile acestei discuții nu au fost anunțate.

De la începutul războiului, Rusia și Ucraina s-au acuzat în mod repetat că intenționează să folosească cea mai mare centrală nucleară din Europa drept o armă.

Exit mobile version