Germania se pregătește de raționalizarea gazului, Europa este la limită în confruntarea cu Rusia

gaze-Germania

foto cursdeguvernare.ro

Germania a declanșat miercuri un plan de urgență pentru administrarea rezervelor de gaz, plan care ar putea duce la raționalizarea energiei pentru cea mai mare economie europeană, dacă cererea Rusiei de a plăti cu ruble combustibilul livrat va duce la întreruperea sau oprirea furnizării, scrie Reuters.

Insistența Moscovei pentru plata în ruble a gazului care alimentează o treime din necesarul anual al Europei a provocat șocuri în rândul mai multor țări: Grecia a cerut o întrunirre de urgență a furnizorilor, guvernul olandez a spus că le va cere consumatorilor să consume mai puțin gaz, autoritatea de reglementare din Franța le-a transmis consumatorilor să nu intre în panică.

Cererea plății în ruble, pe care țările G7 au respins-o, este un răspuns la sancțiinile impuse de Occident Rusiei după invadarea Ucrainei.

Țările vestice au spus că plata în ruble încalcă contractele și ar dura poate luni ca acestea să fie renegociate, o perspectivă care a condus la creșterea prețurilor pe burse.

Primele tăieri de gaz – în industrie

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a activat „faza inițială de alertă” a unui plan de urgență privind gazele, ceea ce însemană că o echipă de criză formată din reprezentanți ai ministerului, ai autorității de reglementare și ai sectorului privat vor monitoriza importurile de gaz și rezervele din depozite.

Habeck a declarat că rezerva de gaz a Germaniei este garantată deocamdată, dar le-a cerut consumatorilor și companiilor să reducă consumul, spunând că „fiecare kilowat oră contează”.

Dacă rezervele scad, autoritatea germană de reglementare în domeniu poate raționaliza gazul, începând cu industria. Vor fi prioritizate la consum gospodăriile, spitalele și alte instituții din infrastructura critică.

Rusia este principalul furnizor de gaze al Germaniei, cu 40% din importuri în primul trimestru din 2022. Berlinul s-a angajat să încheie dependența energetică față de Moscova, dar nu va putea atinge independența energetică totală înainte de jumătatea nului 2024. 

Exit mobile version