Creşte frica de un nou război. Brazilia trimite trupe la graniţa cu Venezuela

trupe-Brazilia

foto stirileprotv.ro

Cresc tensiunile de la graniţa dintre Venezuela şi Guyana, după ce Nicolas Maduro a cerut Adunării Naţionale adoptarea unei legi care să încorporeze o parte din Guyana.

Brazilia a anunțat că va desfășura trupe de-a lungul graniței sale cu Venezuela, după ce guvernul venezuelean şi-a expus planul de a încorpora în teritoriul său o regiune de 130.000 kilometri pătraţi, ce aparţine Guyanei.

Creşte frica de un nou război

Regiunea Essequibo, bogată în petrol, a fost motiv de disputată încă din secolul al XIX-lea, când Guyana era o colonie britanică, informează fanatik.ro.

Venezuela și-a reînnoit pretențiile asupra acestui teritoriu după ce rezervele de petrol și gaze offshore au fost descoperite aici în urmă cu câțiva ani.

Tensiunile au crescut de la referendumul de duminică din Venezuela, despre care s-a spus că în proporţie de peste 95% alegătorii au susținut pretenția guvernului de la Caracas asupra regiunii Essequibo.

Liderul venezuelean Nicolás Maduro i-a cerut companiei petroliere de stat să elibereze permise de exploatare în Essequibo și a propus ca Adunarea Națională să adopte o lege care să facă această zonă parte a Venezuelei. Cu asemenea mișcări, el a provocat îngrijorare în întreaga regiune.

Brazilia trimite trupe la graniţa cu Venezuela

În timp ce Guyana își are trupele în așteptare, armata braziliană a declarat că mută mai multe trupe în orașul de graniță Boa Vista, capitala statului Roraima, și că aduce vehicule militare suplimentare.

Cu toate acestea, orice incursiune militară a Venezuelei asupra Guyanei va fi o provocare logistică, deoarece soldații venezueleni ar trebui să treacă prin teritoriul brazilian ca să ajungă acolo, din cauza terenului dificil de la graniţa cu Guyana.

Armata braziliană a declarat că își întărește prezența în regiune, ca parte a eforturilor de „garantare a inviolabilității teritoriului”.

Un elicopter militar a dispărut în zonă

Pe de altă parte, un elicopter al armatei guyaneze, cu șapte persoane la bord, a fost dat dispărut în apropierea graniței cu Venezuela. În ciuda acestui fapt, șeful statului major guyanez, Omar Khan, a spus că nu există informații care să sugereze că Venezuela este implicată, potrivit AFP.

Trupele venezuelene, însoţite de artileriea grea, s-au grupat la graniță în ultimele săptămâni, ceea ce conduce la speculații cu privire la o invazie iminentă a teritoriului vecin. Președintele Guyanei, Irfaan Ali, a declarat miercuri că va lua toate măsurile necesare pentru a-și apăra țara.

Venezuela revendică regiunea Essequibo ca fiind a ei, insistând că a făcut parte din țară în timpul colonialismului spaniol, pânî în 1821, în timp Guyana susține că granița stabilită de arbitrii internaționali în 1899 este corectă.

Exit mobile version