Atacurile teroriste din 11 septembrie 2001. Se împlinesc 21 de ani de la tragedie

11-septembrie-2001

foto monden.ro

Astăzi, 11 septembrie, se împlinesc 21 de ani de la atentatele teroriste din 2001. Înscrisă în memoria tuturor celor care au trăit-o, aceasta a fost ziua în care patru avioane au fost deturnate şi prăbuşite intenţionat în Statele Unite ale Americii provocând moartea a 2.977 de persoane, relatează Agerpres.

După ce au deturnat avioanele, teroriştii au îndreptat în mod deliberat trei dintre ele în două clădiri importante, Pentagonul din Washington DC şi Turnurile Gemene ale World Trade Center din New York.

Cel de-al patrulea s-a prăbuşit pe un câmp în apropiere de Shanksville, Pennsylvania. Pierderile de vieţi omeneşti şi pagubele provocate de aceste deturnări au constituit cel mai mare act de terorism comis vreodată pe teritoriul Statelor Unite.

Ziua patriotului este recunoscută de legislaţia americană ca fiind ziua oficială de comemorare a acestor evenimente tragice. Totuşi nu este o zi de sărbătoare legală. Birourile guvernamentale şi publice, întreprinderile şi şcolile nu sunt închise în această zi, dar pot organiza evenimente speciale şi programe de informare pentru a comemora această sărbătoare anuală.

La indicaţia preşedintelui, drapelul Statelor Unite ale Americii ar trebui să fie arborat în bernă pe casele americanilor, la Casa Albă şi pe toate clădirile guvernamentale ale Statelor Unite din întreaga lume, în semn de respect pentru cei care au murit la 11 septembrie 2001.

Osama bin Laden a revendicat atacurile, iar în 2011 a fost ucis

Inițial, liderul Al-Qaeda, Osama bin Laden a negat orice implicare în atentatele de la 11 septembrie 2001. Anterior, acesta declarase jihad împotriva SUA, ceea ce a fost perceput drept principal factor motivant pentru atentatori.

Trei ani mai târziu, organizația teroristă a revendicat în mod oficial responsabilitatea atacurilor. Al-Qaeda a motivat actul terorist prin dezacordul față de sprijinul SUA pentru Israel, prezența trupelor americane în Arabia Saudită și sancțiunile împotriva Irakului.

Preşedintele George W. Bush le-a dat ultimatum liderilor talibanilor de la Kabul să îl predea pe bin Laden. SUA puseseră o recompensă de 25 de milioane de dolari pe capul lui bin Laden. Concomitent, șeful statului american a cerut Guvernului de la Kabul închiderea taberelor de antrenament ale grupării teroriste.

Aproape zece ani le-au trebuit americanilor pentru a-l lichid pe liderul Al-Qaida. Acesta a fost localizat într-o ascunzătoare din localitatea pakistaneză Abbottabad. Pe 2 mai 2011, un comando al trupelor de elită Navy SEALS a lansat un raid asupra bazei unde se ascundea Osama bin Laden, acesta fiind ucis în timpul operațiunii „Neptun Spear”.

Exit mobile version