Afganistan: Cum fac bani talibanii?

bani-afganistan

foto: Getty Images

Se crede că talibanii sunt unul dintre cele mai bogate grupuri de insurgenți din lume și, după două decenii de luptă cu forțele SUA și partenere, militanții controlează acum Afganistanul, potrivit BBC.

Cât de bogați sunt talibanii?

Talibanii au condus Afganistanul din 1996 până la sfârșitul anului 2001. În ciuda conflictului de 20 de ani care a urmat și a morții a zeci de mii de luptători talibani, controlul teritorial al grupului și forța militară au crescut în ultimii ani.

Până la mijlocul anului 2021, aveau aproximativ 70.000-100.000 de luptători, în creștere față de aproximativ 30.000 în urmă cu un deceniu

Veniturile anuale ale grupului începând cu 2011 au fost estimate la aproximativ 400 de milioane de dolari (290 milioane de lire sterline) de către Organizația Națiunilor Unite (ONU).

Dar, până la sfârșitul anului 2018, acest lucru ar fi putut crește semnificativ, până la 1,5 miliarde de dolari pe an, potrivit investigațiilor BBC.

De unde își iau talibanii banii?

Grupul gestionează o rețea financiară sofisticată și un sistem de impozitare. Au dezvoltat o serie de surse de venit.

Donații străine

Mai mulți oficiali afgani și americani au acuzat de multă vreme anumite țări – inclusiv Pakistan, Iran și Rusia – că acordă ajutor financiar talibanilor. Aceasta este o practică pe care o neagă frecvent.

Cetățenii privați din Pakistan și din mai multe țări din Golf, inclusiv Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Qatar sunt considerați a fi cei mai mari contribuitori individuali.

Deși imposibil de măsurat cu exactitate, se consideră că aceste surse de finanțare oferă o proporție semnificativă din veniturile talibanilor. Potrivit experților, ar putea ajunge până la 500 de dolari pe an.

Aceste legături sunt de lungă durată. Un raport de informații american clasificat a estimat că în 2008 talibanii au primit 106 milioane de dolari din surse străine, în special din statele din Golf.

Comerțul cu droguri

Se crede de multă vreme că talibanii conduc un sistem de impozitare pentru a-și acoperi operațiunile de insurgenți, inclusiv în ceea ce privește traficul ilegal de droguri.

Afganistanul este cel mai mare producător de opiu din lume, care poate fi rafinat pentru a produce heroină.

Cu o valoare anuală estimată a exportului de 1,5 $ – 3 miliarde USD, opiul este o afacere mare, furnizând majoritatea covârșitoare a heroinei la nivel mondial.

Estimările veniturilor anuale ale talibanilor din economia ilicită a drogurilor variază între 100 și 400 de milioane de dolari.

Talibanii își neagă adesea implicarea în industria drogurilor și se mândresc cu faptul că au interzis cultivarea macului cu opiu pentru o perioadă când erau la putere în 2000.

Extinderea zonelor de control

Într-o scrisoare deschisă din 2018, talibanii i-au avertizat pe comercianții afgani să își plătească impozitele pe diverse mărfuri – inclusiv combustibil și materiale de construcție – atunci când călătoresc prin zonele pe care le controlează.

După destituirea guvernului afgan, talibanii controlează acum toate rutele comerciale majore din țară, precum și punctele de trecere a frontierei – creând mai multe surse potențiale de venituri din importuri și exporturi.

Talibanii au taxat proiectele de dezvoltare și infrastructură – inclusiv drumuri, școli și clinici – finanțate în cea mai mare parte de Vest.

De fiecare dată când talibanii capturează un post militar sau un centru urban, ei golesc tezaurele și confiscă zeci de arme, precum și mașini și vehicule blindate.

Minele și mineralele

Afganistanul este bogat în minerale și pietre prețioase, o mare parte din acesta fiind subexploatat ca urmare a anilor de conflict. Industria minieră din Afganistan are o valoare estimată la 1 miliard de dolari anual, potrivit oficialilor guvernului afgan.

Cea mai mare parte a extracției este la scară mică și o mare parte din aceasta se face ilegal.

Talibanii au preluat controlul asupra siturilor miniere și au stors bani din operațiuni miniere legale și ilegale în desfășurare.

În raportul său anual din 2014, echipa de monitorizare a sancțiunilor și sancțiunilor ONU a declarat că talibanii au primit peste 10 mii de dolari pe an, de la 25 la 30 de operațiuni miniere ilegale în sudul provinciei Helmand.

Exit mobile version