AEIE avertizează că situația de la centrala nucleară din Zaporojie „devine tot mai periculoasă”

Centrala-Zaporojie

foto gandul.ro

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a cerut Rusiei și Ucrainei să permită urgent experților ONU să viziteze complexul nuclear Zaporojia, pentru a stabiliza situația și a evita un accident nuclear.

Situația devine din ce în ce mai periculoasă la uzina din orașul Energodar, pe care trupele ruse au capturat-o la începutul lunii martie, a declarat Rafael Grossi, directorul general al AIEA.

Centrala nucleară din Zaporojie este „complet scăpată de sub control”

Cea mai mare centrală nucleară din Europa din Ucraina „este complet scăpată de sub control” iar situația alimentează temerile cu privire la un alt dezastru de tipul celui din 1986, de la Cernobîl, potrivit lui Grossi.

„Toate principiile de siguranță au fost încălcate, într-un fel sau altul. Și nu putem permite ca asta să continue. Ceea ce este în joc este extrem de grav și periculos”

a spus șeful agenției atomice a ONU.

Grossi avertizează că integritatea fizică a centralei a fost periclitată, în contextul bombardamentelor de la începutul războiului, când Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc de atacuri asupra complexului.

Oficialul ONU a numit situația de la Zaporojia drept „paradoxală”: centrala este controlată de Rusia, dar personalul ucrainean continuă să deruleze operațiunile nucleare, ceea ce duce la inevitabile fricțiuni și posibile violențe.

Exit mobile version