90% din pâinea din supermarketuri conţine reziduuri de pesticide

paine

foto impact.ro

Reziduuri de pesticide în pâinea din Europa. Un raport alarmant subliniază impactul lor asupra sănătății și responsabilitatea supermarketurilor.

Cel mai recent raport al ONG-ului Foodwatch arată că peste o treime din produsele cerealiere și aproape toate „produsele de panificație” vândute în supermarketurile europene conțin reziduuri de pesticide, deși numai foarte rar acestea depășesc pragul de reglementare.

Reziduuri de pesticide au fost detectate în peste o treime din produsele pe bază de cereale din Europa, potrivit unui studiu al ONG-ului de protecție a consumatorilor Foodwatch publicat săptămâna aceasta, informează fanatik.ro.

Cerealele sunt omniprezente și sunt folosite în multe produse de zi cu zi, cum ar fi pâinea, pastele, biscuiții, cerealele pentru micul dejun, mâncărurile gata preparate și făina. Organizația consideră că supermarketurile pot și ar trebui să elimine pesticidele din producția lor.

Cerealele, jumătate din terenurile cultivate în Europa

În Europa, cerealele, precum grâul și porumbul, reprezintă jumătate din terenurile cultivate (echivalentul a peste 81 de milioane de terenuri de fotbal. În medie, acestea sunt tratate cu pesticide de 4 până la 6 ori pe an),  deși sunt tratate intens, la fel ca și viile și livezile de fructe.

Culturile cerealiere primesc peste 50% din tratamentele cu pesticide în Franța și 45% în Germania, scrie Euractiv

În Europa, producția de cereale acoperă 50% din terenurile cultivate, echivalentul a peste 81 de milioane de terenuri de fotbal. În medie, acestea sunt tratate cu pesticide de 4 până la 6 ori pe an.

Pe baza datelor furnizate de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), raportul arată că mai mult de o treime (37%) din produsele cerealiere conțin unul sau mai multe pesticide.

Dintr-un eșantion de 2.234 de produse, 837 au fost contaminate cu 65 de pesticide.

Cele mai frecvente sunt

Din cele 1.215 reziduuri găsite, doar 18 au depășit pragul de reglementare, limita maximă de reziduuri stabilită pentru fiecare substanță activă de către Comisia Europeană pe baza datelor EFSA.

De asemenea, cantitatea de reziduuri a variat considerabil de la un produs la altul, de la mai puțin de 10% în probele de secară și amidon, la aproape 90% în pâine și alte produse de panificație pe bază de grâu.

Responsabilitatea supermarketurilor

Pesticidele sunt peste tot: în apă, în aer, în sol și chiar în alimentele de zi cu zi, avertizează ONG-ul. Deoarece consideră că retailerii au o responsabilitate față de impactul produselor pe care le oferă pe rafturile lor, ONG-ul a decis să facă apel la marile lanțuri de supermarketuri din Franța, Germania și Olanda, în special prin intermediul unei petiții online lansate marți. Acesta le cere să facă din eliminarea pesticidelor din producția de cereale una dintre prioritățile lor.

Petiția solicită retailerilor precum Leclerc, Carrefour, Albert Heijn, Jumbo, Aldi și Lidl să se angajeze să vândă numai produse obținute din cereale produse fără pesticide.

În Franța, de exemplu, în timp ce Carrefour, Super U, E. Leclerc, Casino, Monoprix și Intermarché au dezvoltat fiecare strategii mai mult sau mai puțin avansate și ambițioase pentru a reduce utilizarea pesticidelor pentru fructe și legume, nici unul nu a adoptat o strategie care să includă producția de cereale în ansamblu, scrie La Libre.

Exit mobile version