VIDEO / Cauza incredibilă a alunecării de teren de pe autostrada A10

alunecari-teren-A10

foto adevarul.ro

„O acumulare de apă neașteptată și imprevizibilă” este cauza alunecării de teren înregistrată pe autostrada A10, în zona nodului rutier Alba Iulia Nord.

Circulația rutieră în zonă este oprită de aproape trei săptămâni. Potrivit unei expertize de specialitate realizată la solicitarea antrepreonorului, compania italiană Impresa Pizzarotti, acumularea de apă „a condus la creșterea nivelului hidrostatic și a unei scurgeri transversale a apelor freatice spre exteriorul drumului amenajat, cauzată în principal de evenimente meteorice care au avut loc în lunile premergătoare apariției fisurii”. 

Consecința imediată a fost fisurarea autostrăzii pe o lungime de câteva zeci de metri.

„S-a redus sensibil rezistența terenului și micșorarea coeziunii, rezultând un coeficient de siguranță subunitar pentru stabilitatea generală. Regimul pluvial intens precum și modificările hidrogeologice au condus la schimbarea importantă a ipotezelor inițiale de calcul, în principal prin creșterea nivelului hidrostatic în acest amplasament”, 

se precizează în documentul menționat.

În prezent, traficul este închis pe sensul de mers Sebeș-Turda, existând semnalizări rutiere cu mai bine de doi kilometri înainte. Circulația de pe acest sens de mers a fost preluată de bretelele 3 și 4 ale autostrăzii, se coboară pe breteaua 3 în sensul giratoriu, de unde se poate continua pe DN1 sau pe breteaua 4 și mai departe pe autostradă.

Exit mobile version