Vești importante pentru toți pensionarii. Ce se întâmplă cu majorarea și recalcularea pensiilor

bani-pensii

foto bugetul.ro

Vești importante pentru toți pensionarii. Ce se întâmplă cu majorarea și recalcularea pensiilor. Casa de Pensii a făcut un anunț important privind noua formulă de calcul a pensiilor. Începând din acest an, totul se schimbă. Vârstnicii de la noi din țară ar urma să aibă pensiile recalculate după noua hotărâre luată de CNPP.

Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), punctajul lunar se calculează raportând câștigul salarial brut sau, după caz, venitul lunar asigurat, care a fost baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă. Punctajul lunar reprezintă câștigul salarial brut din luna respectivă, potrivit bugetul.ro.

Cum poți afla ce pensie vei avea

Vești importante pentru toți pensionarii. Reprezentanții Casei Naționale de Pensii au transmis că punctajul mediu anual de pensie al unui angajat cu contract permanent de muncă, sau carte de muncă, se calculează prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare.

Adică, numărul de puncte din fiecare lună se adună, apoi rezultatul se împarte la 12. Așa se ajunge la punctajul mediu anual al angajatului asigurat în acel an. Dacă un angajat a cotizat perioada maximă la sistemul național, respectiv 35 de ani, ar trebui să se aleagă cu o pensie echivalentă a jumătate din venitul lunar. În prezent, salariații contribuie la sistemul de pensii de stat cu 20% din salariu.

Cei care vor ieși la pensie peste 10-20 de ani ar putea primi o pensie mai mică decât sumele cu care au contribuit în toți anii în care au lucrat. Analiștii spun că un angajat cu salariul mediu net, adică aproximativ 4.000 de lei, ar avea după 35 de ani de contribuții plătite, o pensie de la stat de doar 1.275 de lei.

Punctajul lunar pentru pensia de invaliditate:

Punctajul lunar pentru persoanele care au lucrat în condiții speciale:

Ce se întâmplă cu pensiile la începutul lunii iunie

La începutul lunii iunie, elevii și bugetarii au parte de o nouă minivacanță, de cinci zile. Aceasta leagă Ziua Copilului cu prima și a doua zi de Rusalii.

Zilele libere sunt acordate la începutul lunii iunie, când începe distribuirea pensiilor pentru persoanele care le încasează de la poștaș. Seniorii se întreabă dacă se va întârzia plata, așa că președintele CNPP vine cu explicații.

„Vreau să vă spun că avem o convenție încheiată cu compania națională Poșta Română unde avem niște termene foarte clare, atât privind plata sumelor necesare pentru achitarea pensiilor către poștă, cât și achitarea acestor pensii către beneficiarii noștri pensionari. După cum bine știți, începând chiar din prima zi a fiecărei luni, noi începem deja să achităm pensiile către pensionari”

„1 și 2 iunie sunt zile libere, așa că este o situație excepțională. Am luat legătura cu directorul companiei naționale Poșta Română, Valentin Ștefan, și mi-a garantat că pe data de 2 iunie factorii poștali lucrează, astfel încât aceasta va fi prima zi de achitare a pensiilor. După aceea, 5 iunie este liber, așa că din 6 iunie începem în calendarul normal prevăzut de convenția pe care o avem încheiată de achitare a pensiilor”, 

a transmis președintele Casei de Pensii, Daniel Baciu, la Antena 3.

Exit mobile version