Situație îngrijorătoare privind numărul de abuzuri sexuale asupra minorilor. Semnal de alarmă al Organizației Salvați Copiii

copii-abuzati

foto cugetliber.ro

Statistică îngrijorătoare privind numărul de abuzuri sexuale asupra minorilor, care a crescut de șase ori în ultimii zece ani. Studiul a fost realizat de organizația Salvaţi Copiii România, începând din anul 2021.

Potrivit rezultatelor, aproximativ 3 la sută dintre părinții chestionați spun că, în ultimul an, copiii lor au fost victime ale abuzului sexual. 2,9 la sută dintre adolescenți au fost obligați să întrețină relații intime, informează fanatik.ro.

Semnal de alarmă al Organizației Salvați Copiii

În două treimi dintre agresiuni, atacatorul este o persoană necunoscută.

Studiul naţional lansat de Salvaţi Copiii România în anul 2021 arată că aproximativ 3% dintre părinţi afirmă că, în ultimul an, copilul lor a fost victimă a abuzului sexual, în aproape două treimi dintre cazuri agresorul fiind o persoană necunoscută. 2,9% dintre adolescenţi au declarat că au fost obligaţi să întreţină relaţii sexuale împotriva voinţei lor. Situaţie care confirmă nivelul acut de subraportare a abuzurilor sexuale comise asupra copiilor”

„Prin comparaţie cu rezultatele studiului similar din 2013, se remarcă o creştere semnificativă a procentului părinţilor care recunosc incidenţa abuzului sexual asupra copilului lor (de la 0,5% la 3,2%)”,

a transmis organizația Salvați Copiii România.

}n perioada ianuarie-septembrie 2023 au fost semnalate 13.340 de cazuri de abuz, neglijare şi exploatare comise asupra copilului. Dintre acestea, 1.192 au fost de abuz sexual (1.062 asupra fetelor) și 31 de cazuri de exploatare sexuală a minorilor.

La fel de îngrijorător este faptul că 90% dintre cazurile de agresiune sexuală asupra copiilor, înregistrate în Europa, nu sunt comunicate oamenilor legii, potrivit unui raport făcut public de Consiliul Europei în 2020.

Organizația Salvați Copiii, solicitări înaintate Guvernului

În acest context, Organizația Salvați Copiii solicită Guvernului și Parlamentului României să fie luate mai multe măsuri. În primul rând, se cere revizuirea legii, cu scopul de a proteja minorii împotriva abuzurilor sexuale.

În al doilea rând, organizația recomandă o promovare a „sistemului naţional de raportare a cazurilor de abuz, exploatare, neglijare asupra copiilor şi îmbunătăţirea colectării de date privind abuzul sexual”.

Reprezentanții Salvați Copiii susțin integrarea educaţiei sexuale în școli. Minorii trebuie să înțeleagă ce înseamnă respectarea granițelor personale în relații cu alți indivizi și să fie capabili să recunoască respectivele comportamente abuzive, precum și pârghiile prin care acestea pot fi raportate.

Exit mobile version