Sfinții Trei Ierarhi, tradiții și superstiții. Ce nu ai voie să faci în ziua de 30 ianuarie

sfintii-trei-ierarhi

foto antena3.ro

Anual, pe 30 ianuarie, creştinii îi prăznuiesc pe cei trei sfinţi ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Decapolitul și Ioan Gură de Aur. Este una dintre marile sărbători ale creştinătăţii pe care credincioşii trebuie să o respecte pentru a fi iertaţi de păcate şi a primi mântuirea.

Există o serie de tradiții pe care românii le respectă cu sfințenie în această zi de sărbătoare creștinească. Iată ce semnificație are fiecare obicei și ce e interzis să faci în această zi sfântă!

Fetele tinere țin post și se roagă pentru a avea o căsnicie fericită

 În ziua de prăznuire a celor Trei Ierarhi sunt benefice pelerinajele în lăcaşurile de cult, care poartă hramul Celor Trei Sfinţi. Tot în această zi, este bine ca familiile cu venituri financiare să-i ajute pe copiii săraci, care doresc să devină preoţi.

În ziua de 30 ianuarie, la sate se fac praznice pentru pomenirea morților, iar tinerele țin post și se roagă pentru a avea o căsnicie fericită.

Tradiţia populară mai spune că acela care va lucra în această zi nu-i va merge bine „în ale casei” şi poate să orbească. De asemenea, se mai spune în popor că pe 30 ianuarie începe să încolţească grâul care nu a răsărit în toamnă. 

Pentru că cei Trei Ierarhi erau doctori vindecători de boli, se spune că în ziua în care sunt prăznuiți e bine să dăm de pomană o lumânare, pentru ca întreaga viață să ne fie luminată.

În multe zone ale țării se face colivă şi oamenii merg la biserică. Nu în ultimul rând, fetele fac vrăji pentru a li se arăta ursitul, nu lucrează şi se mănâncă doar pâine şi sare.

Dacă streșinile curg, primăvară va fi friguroasă, dacă e ger, vara va fi călduroasă.

Praznicul Celor Trei Ierarhi este, totodată, o sărbătoare dedicată împăcării. În această zi, este bine ca cei care au fost certaţi să se împace. De asemenea, toate proiectele comune concepute în această zi vor aduce prosperitate.

Foarte important! În această zi nu este bine să împrumutăm lucruri din casă pentru a proteja căminul de pagubă.

Exit mobile version