Sărbătoarea De Halloween – Obiceiuri, Tradiții și Superstiții

Halloween

Halloween

În fiecare an, sărbătoarea de Halloween este celebrată pe data de 31 octombrie. Devenită în ultimii anii una dintre cele mai cunoscute sărbători, inclusiv în România, Halloween înseamnă costume înfricoșătoare, machiaje spectaculoase, dar și preparate și băuturi special pregătite în acest sens.

Halloween este o sărbătoare de origine celtică, ce datează din secolul al XIX-lea, fiind răspândită de irlandezii care au emigrat în Statele Unite ale Americii.

La începuturile acestei sărbători, existau multe tradiţii şi superstiţii de Halloween, care s-au pierdut însă în timp.

Superstiții de Halloween

Se spunea că dacă o fată necăsătorită punea o floare de rozmarin sub pernă în noaptea de Halloween, în acea noapte îşi va visa viitorul iubit. Nu era bine să te întorci în cazul în care auzeai paşi în spate, pentru că se spunea că un spirit rău te vâna, pentru a te lua cu el pe lumea cealaltă.

O altă superstiţie spunea că dacă un liliac zbura prin casă în noaptea de Halloween, în casă existau spirite rele. Aceste spirite rele puteau fi ţinute la distanţă cu o lumânare aprinsă în dovleac. În schimb, dacă vedeai un păianjen în casă, spiritul unei persoane dragi te veghea.

Se spune că, dacă ai hainele puse pe dos ori mergi cu spatele în seara de Halloween, în acea noapte ai posibilitatea să te întâlnești cu o vrăjitoare.

Când se pregăteau de sărbătoare, vrăjitoarele își frecau pe piele un unguent care era considerat sacru. Unguentul le dădea senzația de zbor, iar dacă acestea erau legate, senzația de zbor era și mai puternică.

Anumite adăposturi de animale din SUA nu permit adoptarea pisicilor negre de Halloween, deoarece acestea ar putea fi sacrificate ritualic.

Tradiții de Halloween

Copiii îmbrăcați în costume de Halloween colindă din casă în casă strigând “ne dați sau nu ne dați”, “trick or treat”, iar la schimb ei primesc dulciuri. Tradiția își are originea în Evul Mediu, atunci când în ajunul sărbătorii tuturor sfinților, cei săraci mergeau din casă în casă pentru a primi mâncare.

Petrecerile de Halloween au fost rapid împrumutate și de adolescenți, deoarece la început erau organizate doar pentru copii, iar acum sunt pentru toată lumea. Petrecerea este un prilej pentru a se aduna toți prietenii într-un singur loc și pentru a se bucura de rețete cu dovleac, dar și alte roade ale toamnei: nuci și fructe.

Tradiția spune că de Halloween trebuie să ai dovleac sculptat așezat la geam pentru a ține la distanță spiritele rele.

Nu doar dovlecii sunt în centrul atenției, ci și cele mai trăznite decorațiuni de Halloween. Casa și grădina trebuie să fie într-un decor uniform din pânze de păianjen, fantome, lumânări, etc.

Sărbătoarea de Halloween este un subiect care poate împărți publicul în două categorii: persoane care consideră că sărbătoarea poate fi un prilej de distracție și persoane care cred că această distracție poate avea efecte negative în special asupra copiilor.





Exit mobile version