Salvaţi Copiii avertizează asupra riscurilor la care sunt supuşi copiii refugiaţi din Ucraina

Salvati-copiii

foto playtech.ro

De la declanşarea războiului din Ucraina, 4.442 de copii ucraineni şi 3.775 de adulţi – femei, vârstnici, bărbaţi cu derogare medicală, familii extinse – au primit asistenţă umanitară din partea Salvaţi Copiii România.

Au fost dezvoltate servicii de asistenţă psiho-emoţională pentru copiii nevoiţi să îşi abandoneze casa, potrivit unui comunicat al acestei organizaţii transmis, luni, AGERPRES.

„Ucraina are una dintre cele mai ridicate rate a copiilor instituţionalizaţi din Europa, cu 1,3% dintre copii trăind într-o formă de îngrijire instituţionalizată. Mulţi dintre ei rămân captivi în astfel de instituţii. Agresiunea militară asupra Ucrainei a condus la un aflux de refugiaţi de peste 2.698.280 de persoane care au ales să părăsească ţara prin graniţele României, Poloniei, Slovaciei, Ungariei şi Moldovei, în marea lor majoritate copii şi femei. Salvaţi Copiii lucrează pentru a identifica familiile şi pentru a reuni copiii cu familiile extinse sau cu prieteni din Ucraina, România, Polonia şi alte state vecine, unde ucrainenii se refugiază din calea războiului„,

au atras atenţia reprezentanţii organizaţiei.

Aceştia au punctat că în cele două tabere pentru refugiaţi din Siret şi Rădăuţi, Salvaţi Copiii este singura organizaţie neguvernamentală care are acces, desfăşurând cu prioritate activităţi pentru cei mici.

Toţi cetăţenii ucraineni care sosesc în România sunt primiţi şi protejaţi de statul român

Copiii care s-au refugiat din Ucraina au primit la punctele de frontieră alimente de bază, produse de igienă, îmbrăcăminte, încălţăminte, pampers, suzete, biberoane, cărucioare, port-bebeuri, termosuri cu apă caldă, jucării, pături şi alte produse, iar mamele – cartele telefonice oferite gratuit de companiile de telefonie mobilă, suport emoţional, traducere şi consiliere informaţională despre procedura de azil, mijloace de călătorie, spitale, harta şi adresele centrelor pentru solicitanţii de azil,

Din punct de vedere al procedurilor legale, toţi cetăţenii ucraineni care sosesc în România sunt primiţi şi protejaţi de statul român. Dacă nu au asupra lor acte de identitate valabile (paşaport biometric, naţional sau document de identitate naţional sau certificat de naştere) ori dacă solicită azil în România, aceste persoane sunt transferate serviciilor pentru imigrări pentru realizarea unor formalităţi pe baza identităţii declarate, urmând să primească documente de identitate temporare.

Exit mobile version