Românii care vor primi pensii cu 30% mai mari din 2024

pensii

foto cursdeguvernare.ro

Premierul Marcel Ciolacu a venit cu precizări suplimentare despre creşterea pensiilor, după ce ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a vorbit de majorările pe care le vor primi pensionarii.

Şeful Guvernului a confirmat majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2024 și a anunțat că unii dintre români vor avea pensii chiar şi cu 30% mai mari, informează antena3 CNN.

Anterior, ministrul Marcel Boloș a spus că pensiile vor fi majorate cu minim 16 miliarde de lei din ianuarie 2024, ceea ce înseamnă cu o creștere medie de 14%.

„Sunt bani pentru creşterea pensiilor, vor fi majorate cu minim 16 miliarde de lei. (…) În procente înseamnă că am luat în calcul o creştere a pensiilor cu aproximativ 14%, dar procentul final va fi anunţat de coaliţia de guvernare”, 

a declarat Marcel Boloș la Antena 3 CNN.

Marcel Boloş a precizat că noua majorare ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024.

La rândul său, Marcel Ciolacu a precizat că majorările se vor face diferențiat, iar unii dintre pensionari vor primi pensii mărite și cu 30%. 

„Este o lege în vigoare în care pensiile se indexează cu inflația din anul trecut. Am făcut o excepție anul trecut pentru că a fost o inflație mare raportată la inflația din anul anterior, de la 4% în comparație cu 13,5%”

„Nu va încălca nimeni legile din România. Îmi doresc, ca și anul trecut, ca pensiile să se majoreze diferențiat, la unii cu poate 30%, la unii cu poate 5%, la unii cu 10%, în funcție de venit”, 

a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Românii care vor primi pensii cu 30% mai mari din 2024

Premierul Marcel Ciolacu a dat de înțeles că majorarea standard care se va aplica tuturor pensionarilor din 1 ianuarie 2024 va corespunde ratei inflației din anul anterior.

Pornind de la acest procentaj de majorare legală, românii cu pensii mici vor putea primi și majorări cu 30 de procente.

Astfel, românii care vor primi pensii mai mari cu 30% de la 1 ianuarie vor fi: pensionarii cu pensia minimă și cei cu pensii foarte mici, potrivit stirilekanald.ro

Cu cât vor creşte pensiile românilor în 2024

Varianta 1: indexarea cu rata inflaţiei în martie (cum recomandă Banca Mondială)

Varianta 2: recalcularea celor cinci milioane de pensii după o nouă formulă din Lega Pensiilor.

Punctul de pensie: va fi 40% sau 45% din câştigul salarial mediu brut stabilit anual prin legea bugetului.

La sfârşitul anului 2022, România avea peste 4,7 milioane de pensionari.

Salariul minim crește de la 1 octombrie 2023 

De luna viitoare, și salariul minim brut va fi majorat cu 300 de lei și va ajunge, astfel, la 3.300 de lei. 

În ceea ce privește salariul net, românii vor primi în plus, în mână, doar 93 de lei, iar 207 lei vor merge către stat, pe taxe.

Exit mobile version