România se pregătește să treacă la ora de vară 2024. Când se dau ceasurile înainte cu o oră

ora-de-vara-2024

foto romaniatv.net

Românii se pregătesc să treacă la ora de vară 2024, moment în care ceasurile vor fi date înainte cu o oră.

Modificarea orei are loc de două ori pe an, fiind vorba despre o schimbare care, de cele mai multe ori, are un impact considerabil asupra noastră, fiindu-ne dificil să ne acomodăm cu noul orar.

Luna aceasta, România trece la ora de vară, moment în care ceasurile românilor vor fi date înainte cu o oră, scrie antena3 CNN.

România se pregătește să treacă la ora de vară 2024

Astfel, ora 03:00 va deveni ora 04:00, urmând ca acest orar să rămână valabil până în ultimul weekend din luna octombrie, când România va reveni la ora de iarnă.

Schimbarea are loc de fiecare dată în weekend, în timpul nopții, pentru ca impactul asupra activităților esențiale să fie cât mai mic.

România va trece la ora de vară în noaptea de sâmbătă, 30 martie, spre duminică, 31 martie. Ultima duminică a lunii martie va fi cea mai scurtă zi a anului, având doar 23 de ore, în loc de 24. 

Potrivit specialiștilor, oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de vară, deoarece trebuie să se trezească cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit.

Totuși, această schimbare ne oferă posibilitatea de a profita cât mai mult de lumina solară.

Revenirea la ora de iarnă va avea loc pe data de 27 octombrie 2024, când ora 04:00 va deveni din nou ora 03:00, iar noaptea va fi mai lungă.

Ora de vară 2024. De ce a fost introdusă ora de vară

Sistemul orei de vară a fost introdus pentru creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui. Aceasta era avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură. Însă ora de iarnă este considerată standard.

Prin acest sistem, se ajustează ceasurile cu o oră, în fiecare primăvară şi toamnă. Dacă primăvara se dau ceasurile înainte cu o oră, toamna se dau înapoi cu o oră.

Se urmărește ca activitățile umane să se desfășoare cât mai mult posibil pe lumină naturală. Aceasta este benefică pentru organism. În plus, se economisește energia electrică necesară iluminatului artificial.

Ora de vară 2024. Cum ar putea influența organismul

Schimbarea orei poate avea efecte asupra organismului uman. Poate fi nevoie de o anumită perioadă de acomodare.

Pot surveni dereglări hormonale, mai ales în ceea ce privește melatonina, hormonul responsabil cu reglarea ceasului biologic al organismului.

Oamenii pot resimți stare de oboseală, uneori accentuată, până organismul se obișnuiește cu noul program. Pot fi și schimbări de stări emoționale sau lipsa concentrării.

Mai îngrijorător este faptul că atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale și accidentele de muncă sunt mai frecvente în primele săptămâni după schimbarea orei. De asemenea, s-a constatat că în săptămâna în care se trece la ora de vară se înregistrează o creștere cu 6 la sută a numărului de accidente rutiere mortale.

Exit mobile version