România cumpără echipamente de protecție și detecție nucleară de zeci de milioane de euro

echipamente de protectie

foto stiridecluj.ro

Guvernul vrea să achiziționeze costume de protecție și echipamente de detecție a radiațiilor nucleare în valoare de zeci de milioane de euro.

Informațiile despre licitații au fost făcute publice chiar de Ministerul Apărării Naționale. Pe „lista de cumpărături” a ministerului român se află sute de costume pentru proiecție nucleară, chimică şi bacteriologică dar și aproape 500 de dozimetre radiologice. Valoarea echipamentelor pentru care licitează MApN este de 40 de milioane de euro, scrie Antena 3.

„Se pune întrebarea de ce a fost intensificată în această perioadă achiziționarea unor astfel de materiale. Pot să vă spun că avem în dotare elemente de această natură, dar sunt destul de vechi. Unele nu mai corespund, pentru că au fost depășite termenele de garanție și ne trebuie dotări NATO, care să corespundă standardelor Alianței”,

a spus generalul Cristian Barbu pentru sursa citată.

România cumpără echipamente de protecție și detecție nucleară

Între dotările vizate de MApN se numără dispozitivul numit „dozimetru nuclear tactic”, pentru care este prevăzută suma de de peste 6,18 milioane de lei, fără TVA, precum şi  dispozitivul „spectrometru gamma mobil”, bugetat la 1,4 milioane de lei, fără TVA.

De asemenea, Ministerul român al Apărării vrea să se doteze cu dispozitive de tip „detector de agenți chimici portabil/mobil” (17,4 milioane lei, fără TVA) şi „detector de agenți chimici staționar” (22,1 milioane lei, fără TVA).

Oficialii Ministerului Apărării susțin că înzestrarea cu echipamente de protecție chimică, bacteriologică, radiologică și nucelară ar fi început încă din 2019, înainte de invadarea Ucrainei de către Federația Rusă și înainte să apară discuțiile despre posibilitatea utilizării bombelor murdare.

La cererea Alianței Nord Atlantice, Armata îşi propune ca în câțiva ani să asigure fiecărui militar român echipamentele necesare pentru protecția individuală.

În ceea ce privește populația, Institutul Național de Sănătate Publică a lansat un ghid în care oamenii sunt sfătuiți ca în caz de urgență radiologică sau nucleară să se adăpostească şi să închidă ferestrele.

De asemenea să urmeze întocmai îndemnurile autorităților, inclusiv cele legate de decontaminarea cu apă caldă și săpun, în cazul expunerii la radiații. Autoritățile sanitare avertizează populația civilă să ia iodură de potasiu doar la recomandarea specialiștilor.

Exit mobile version