Pești morți pe o distanță de trei km, pe râul Suceava, din cauza poluării. Apel către populație

pesti-morti-Suceava

foto ziaruldepenet.ro

Prefectura Suceava a avertizat populaţia să nu recolteze peşte din râul Suceava, după ce, în zona punţii Lisaura, s-a înregistrat o mortalitate piscicolă ridicată cauzată de poluarea produsă de operatorul regional de apă canal ACET SA Suceava.

Alarma a fost dată vineri după-amiază de mai mulți pescari care se aflau în zona Lisaura-Tișăuți. Aceștia au anunțat că zeci de pești, din diferite specii, plutesc morți pe luciul apei, pe un segment de circa 3 kilometri din râul Suceava. Martorii relatează că sunt morți atât pești mari, cât și puiet, speciile mreană, scobar și clean, potrivit monitorulsv.ro.

Reprezentanți de la Sistemul de Gospodărire a Apelor, Garda de Mediu și Direcția de Sănătate Publică au facut verificări la fața locului iar concluziile preliminare au arătat că peștii au murit ca urmare a lipsei de oxigen din apă. Analizele de laborator au arătat că totul s-a produs din cauza poluării.

În apa râului au ajuns fosfor și azot

În apa râului au ajuns fosfor și azot de la stația de epurare a ACET, operatorul de apă și canal din municipiul Suceava. Astfel că algele au crescut abundent, efectul fiind scăderea concentrației de oxigen dizolvat în apă.

Cantitatea mare de ape poluate deversate s-a suprapus cu debitul foarte mic al râului Suceava, astfel încât s-a ajuns la mortalitatea piscicolă.

SGA Suceava vor continua şi în zilele următoare monitorizarea râului şi face apel la populaţie să nu ridice şi să nu consume peştele mort din albia râului Suceava, conform Agerpres.

Exit mobile version