Peste 50 de replici după cutremurul de 5,7 pe Richter din județul Gorj! Specialiștii nu au explicații

cutremur

foto observatornews.ro

Replicile s-au ținut lanț după cutremurul puternic de ieri, din județul Gorj. Doar în timpul nopții s-au înregistrat 13 cutremure. În total, numărul replicilor a trecut de 50 în doar 15 ore. Cutremurul de ieri a avut o magnitudine de 5,7 și a afectat localități din mai multe județe.

Faliile tectonice s-au atins la o adâncime de puțin peste 6 km și au creat unde seismice care s-au simțit până aproape de București, potrivit Institutului Național pentru Fizică a Pământului.

Echipajele ISU Gorj au verificat toată noaptea clădirile din Târgu Jiu. Mai multe instituții au anunțat că și-au suspendat activitatea pentru astăzi după ce au fost afectate în urma cutremurului de 5,7. Este vorba despre prefectură, Serviciul de Permise și Înmatriculări dar și primărie.

Panica s-a instalat după ce orașul a fost zguduit de două cutremure majore în doar două zile.

Patru oameni au fost răniți. Un bărbat izbit de tencuiala desprinsă de pe o clădire, o femeie care a alunecat acasă în timpul cutremurului, o bătrână cu luxație de șold dar și un alt bărbat care a ajuns de urgență la spital după ce a povestit că a sărit de la etajul 1 în timpul seismului.

Fenomen neobișnuit, produs în timpul cutremurului din Gorj

Sistemul rapid de alertare rapidă din Vrancea a pornit în timpul cutremurului de 5,7 grade pe scara Richter produs în Gorj. Specialiștii INFP fac cercetări pentru a stabili dacă a fost un cutremur și în Vrancea sau sistemul rapid de alertă a pornit ca urmare a cutremurului din Gorj.

Primele informații după cutremurul de 5,7 grade pe scara Richter produs în Gorj arătau că a avut loc un cutremur de 4,5 grade pe scara Richter în Vrancea, la o adâncime de 28,6 km. Ulterior, informațiile au fost revizuite, fiind comunicate datele cutremurului de 5,7 grade din Gorj.

Un cercetător din cadrul Institutului Național pentru Fizica Pământului a declarat că sistemul rapid de alertă din Vrancea a pornit în timpul cutremurului din Gorj, iar asta i-a făcut pe specialiști să creadă fie că au avut loc două cutremure simultan, fie că seismul din Gorj a declanșat sistemul rapid de alertă din Vrancea, potrivit adevărul.ro.

Specialistul a explicat că „e posibil ca sistemul din Vrancea să fi funcționat greșit”, nefiind informații certe că un cutremur din Vrancea a avut cu adevărat loc.

Specialistul INFP a mai explicat că se analizează motivele pentru care sistemul din Vrancea a pornit, iar dacă se ajunge la concluzia că seismul cu epicentrul în Gorj a dus la declanșarea sistemului rapid de alertă din Vrancea „ar fi un precedent”.

Exit mobile version