Nor de praf saharian peste România. Zonele unde aerul va fi irespirabil

nor_de_praf_saharian

foto realitatea.net

România este sufocată de un nor uriaș de praf saharian. Depunerile pot fi văzute cu ochiul liber în zonele unde va ploua. 

Administrația Națională de Meteorologie a anunțat că circulația curenților dinspre estul teritoriului către vest a adus o mare masă de aer care conține particule de praf saharian. 

Norul uriaș ocupă aproape toată partea de Nord și Nord-Est, iar aerul va fi irespirabil în aceste zone din cauza temperaturilor maxime care vor depăși chiar 36 de grade Celsius la umbră pentru următoarele 4 zile. 

„Începând cu data de 23.08, la început în zona Moldovei, apoi în extindere către sudul României, circulaţia generală a aerului dinspre est către vest-sud-vest a favorizat transportul unei mase de aer ce conţine particule de praf saharian de concentraţii nu foarte ridicate”

„Având în vedere ca în vecinătatea nord-estică a României, presiunea atmosferică s-a menţinut relativ ridicată şi că acest câmp de presiune relativ ridicată ocupă aproape toată partea de nord-nord-est a continentului, a fost favorizată pe de o parte circulaţia estică a aerului la nivelul solului şi pe de altă parte, staţionarea sau concentrarea acestor particule de praf saharian în straturile de aer din imediata apropiere a solului (pentru că un câmp de presiune atmosferică ridicată este caracterizat de mişcarea aerului pe verticală, de sus în jos)”,

potrivit ANM.

Meteorologii îi sfătuiesc pe oameni să își țină geamurile închise, iar cei care au afecțiuni respiratorii sunt sfătuiți să nu iasă din case. 

Exit mobile version