Momente cruciale pentru aderarea României la spațiul Schengen

Spatiul-Schengen

foto playtech.ro

Sunt momente cruciale pentru aderarea României la spațiul Schengen. Au mai rămas doar două zile până când președintele Klaus Iohannis va sta față în față cu Karl Nehammer. Între timp, susținerea pentru Austria vine de unde ne așteptam mai puțin. Și Grecia cere garduri la frontierele externe, relatează Realitatea PLUS.

Mai sunt doar câteva zile până la Consiliul European din 9-10 februarie în care se poate discuta despre aderarea României la Schengen, înainte de Consiliul Justiței și Afaceri Interne din luna martie.

Însă sunt slabe șansele ca acest Consiliu European să adauge pași noi la aderarea României la Spațiul Schengen. Pe agenda Consiliului European din 9-10 februarie figurează și migrația, alături de războiul din Ucraina și asistența financiară și militară continuă acordată de UE Kievului în fața invaziei Rusiei și de situația economică din UE, pentru luarea unor măsuri în criza cu care se confruntă industriile din țările membre.

Iohannis: locul României și al cetățenilor săi este în Schengen

Klaus Iohannis, într-o ultimă declarație mai amplă pe tema Schengen, avertiza că nu exista speranțe să se discute despre aderarea României la acest Consiliu, ci la Consiliul JAI, pentru că este „prea devreme”. 

Și asta pentru că autoritățile din România, dar și din UE au condiționat discuțiile despre aderarea la Schengen a țării noastre de alegerile din Austria, care au avut deja loc pe 29 ianuarie.

Președintele, în ultimele sale intervenții publice pe tema aderării la Schengen, a transmis că este prea devreme pentru a ne face speranțe. Acest mesaj venea în luna decembrie a anului trecut, când, alături de președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, în vizită la București, Klaus Iohannis a precizat că nu poate fi avansată o dată pentru intrarea României în spațiul de circulație liberă din Europa.

Ulterior, președintele a revenit în 17 ianuarie, cu declarațiile legate de aderarea la Schengen:

„Succesul finalizării Mecanismului de Cooperare și Verificare în 2022 trebuie completat anul acesta cu aderarea binemeritată la Schengen, pentru că România este pregătită din toate punctele de vedere. Locul României și al cetățenilor săi este în Schengen”.

Exit mobile version