Minorii vor avea nevoie de autorizație de călătorie, după intrarea României în Air Schengen

minori-autorizatie-calatorie

foto antena3.ro

România intră în Air Schengen la sfârşitul acestei luni, dar adulţii care călătoresc cu avionul însoţiţi de copii nu scapă de formalităţi. Un proiect al Ministerului de Interne prevede ca minorii să treacă în continuare prin controalele Poliției de Frontieră.

La finalul acestei luni, România va intra în spațiul aerian al Schengen. Acest eveniment major nu vine, însă, cu beneficii pentru toți românii. Mai exact, părinții vor avea unele bătăi de cap. Minorii nu vor putea călători cu avionul fără a obține autorizația de la Poliția de Frontieră.

Chiar și în situația în care minorii călătoresc împreună cu ambii părinți, aceștia vor avea nevoie de autorizația Schengen eliberată de Poliția de Frontieră.

Polițiștii îi vor verifica pe părinți

Polițiștii vor efectua verificări pentru a se asigura că părinții respectă prevederile legale privind libera circulație a românilor în străinătate. De asemenea, dacă minorii părăsesc țara însoțiți doar de unul dintre părinți sau de un tutore, este necesară o declarație notarială.

Asociația Aeroporturile din România a solicitat Ministerului Afacerilor Interne să reevalueze această lege până la sfârșitul lunii martie. Este vorba de românii vor putea circula liber pe cale maritimă și aeriană.

Documentul necesar pentru călătoriile cu copiii

Intrarea în Air Schengen ar elimina controalele Poliției de Frontieră pentru români în aeroporturi. Cu toate acestea, MAI propune menținerea acestora pentru minori.

Conform propunerii, părinții sau însoțitorii legali ai cetățenilor români minori vor trebui să se prezinte în anumite spații special amenajate din aeroporturi și porturi. Aici vor primi o autorizație de călătorie pentru copii.

Polițiștii de frontieră ar urma să verifice dacă însoțitorii minorilor respectă prevederile Legii. E vorba de legea referitoare la libera circulație a cetățenilor români în străinătate. Acesta menționează ce se întâmplă în cazul în care un minor călătorește doar cu unul dintre părinți sau cu o altă persoană decât un părinte.

În acest caz, însoțitorul trebuie să prezinte o declarație notarială. Prin acest document, celălalt părinte (sau ambii părinți, în cazul în care însoțitorul este altă persoană decât părintele) își dă acordul pentru călătorie.

Există o obligație și dacă minorii vor călători însoțiți de ambii părinți. Ei vor trebui să obțină autorizația Schengen de la Poliția de Frontieră.

Asociația Aeroporturilor din România (AAR) reunește toate cele 17 aeroporturi civile din țară. Acesta a solicitat Ministerului de Interne și Ministerului Transporturilor să reanalizeze propunerea de menținere a controlului efectuat de Poliția de Frontieră în cazul minorilor.

Exit mobile version