Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor. Tradiţii şi obiceiuri

miercurea-mare

foto retetesivedete.ro

Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor este o zi importantă de post și rugăciune, în ultima săptămână înainte de Învierea Domnului. În Miercurea Mare, biserica oficiază denii, slujbe speciale înainte de Paște, iar creștinii respectă anumite tradiții.

În Miercurea Mare, tradiția creștină recomandă post, rugăciune și spovedanie, deoarece este o perioadă de pregătire spirituală pentru Paște.

Din cele mai vechi timpuri, oamenii țin cont de obiceiurile din această ultimă săptămână de dinaintea Paștelui. Unele lucruri sunt interzise cu desăvârșire. În caz contrar, oamenii cred că ceva rău li se va întâmpla. În Miercurea Mare, se pomenește femeia cea păcătoasă, care l-a uns cu mir cu Domnul.

Miercurea Mare. Tradiții și obiceiuri

Potrivit tradiției, Miercurea Mare este ultima zi în care credincioșii mai au voie să facă treburi în casă, să spele și să calce. De asemenea, bărbații nu mai voie să plece de acasă. Ei vor sta lângă soții și le vor ajuta.

În această zi trebuie să vă împăcați cu toți cei cu care ați fost certați. Nu vă enervați în Miercurea Mare și nu aruncați vorbe grele.

Există zone din țară în care în Miercurea Mare copiii vor merge la asfințitul soarelui la colindat iar la final primesc ouă pe care urmează să le înroșească.

În mediul rural se păstrează interdicţia ca femeile să mai toarcă. Din vremuri îndepărtate, se crede că torsul în Sfânta zi de Miercurea Mare poate să „întoarcă” minţile celor care practică această îndeletnicire.

Cine ține post negru în Miercurea Mare, va fi feriți de boli și necazuri pe tot parcursul anului.

Exit mobile version