Guvernul a aprobat o nouă rovinietă. Cum se va calcula taxa de drum

rovinieta-aprobata

foto economedia.ro

Guvernul a aprobat nouă rovinietă. Unii șoferi ar putea plăti chiar şi de şase ori mai mult, informează antena3 CNN.

Guvernul a aprobat noua rovinietă, care se va plăti în funcție de distanță și de gradul de poluare, potrivit normelor europene.

Dacă actul normativ va primi undă verde în Parlament, şoferii de camioane vor plăti chiar şi de şase ori mai mult pentru rovinietă, adică până la 7 mii de euro. Transportatorii amenință cu blocarea șoselelor, în semn de protest.

Guvernul a aprobat o nouă rovinietă

„Este o nemulțumire totală, legată în primul rând de starea infrastructurii raportată noilor condiții impuse de legislație, adică raportul calitate-preț, defavorabil total, în raport cu modelul austriac, care aplică acest sistem, dar care îl aplică la un nivel și un standard de calitate și mai ales, ținând cont de faptul că acolo unde se aplică acest sistem viteza medie, obținută de un transportator este dublă față de România”

„Pe chestiunea aceasta am insistat în mod frecvent, în mod repetat, și toată lumea s-a întors cu spatele. Direcția este dată, de la Bruxelles, cu siguranță Parlamentul va adopta”

„Un angajament de prost gust, din punctul nostru de vedere și din punct de vedere al românilor, pentru că și ei vor plăti mai mult, în condițiile în care România este ultima țară cu infrastructură pentru vehiculele care utilizează carburanți alternativi”,

a spus Augustin Hagiu, președintele Federației Operatorilor Români de Transport.

TollRo, noua taxă pentru camioane

Pentru camioane, cele cu masa mai mare de 3,5 tone, este introdus un nou concept, TollRo, care presupune că taxarea se va face prin înmulțirea numărului de kilometri parcurși cu valoarea unitară a TollRo, ce va fi stabilită ulterior. 

Noua formulă de taxare va presupune tarifarea utilizatorilor în funcție de distanța parcursă pe drumurile din România. 

TollRo se va calcula prin înmulțirea tarifului unitar cu distanța parcursă.

Amenzile pentru lipsa rovinietei

Refuzul plății rovinietei aduce după sine o contravenție, iar amenda aferentă se încadrează între minim dublul valorii anuale a acestui tarif și maximul care poate reprezinta chiar și de patru ori valoarea anuală a taxei de drum.

Potrivit noilor reglementări propuse de Ministerul Transporturilor taxa de drum se va aplica autoturismelor care au nu depășesc 3,5 tone. Valoarea rovinietei va avea la bază noi criterii prin care categoria vehiculului, clasa de emisii poluante.

În privința șoferilor de vehicule grele, în cazul refuzului plății vor fi obligați la plata unor tarife compensatorii cuprinse între de 100 de ori contravaloarea TollRo datorat ( de maxim 1.000 de lei), în situația în care poate fi identificată distanța parcursă și 2.000 de lei  dacă nu poate fi descoperită distanța efectuată. 

Potrivit parcursului legislativ, proiectul de lege trebuie aprobat de executiv și ulterior trimis la Parlament pentru dezbatere și vot, potrivit avocat.net.

Exit mobile version