De ce a apărut aurora boreală pe cerul României. Explicațiile astronomilor / VIDEO

aurora_boreala_Timis

foto infotimisoara.ro

Un fenomen rar, specific zonelor din nordul planetei, care a colorat cerul într-un roșu aprins, a fost văzut duminică seară din țara noastră.

Mai multe persoane au relatat și publicat fotografii din județele Arad, Bihor, Cluj, Caraș Severin, Bucureși, Giurgiu, Ialomița și Tulcea pe platformele sociale.

Aurorele de culoare roșie sunt foarte rare și sunt produse de moleculele de oxigen situate la altitudini de peste 320 kilometri. Moleculele de azot produc aurore boreale de culoare albastră sau albastră-purpurie, potrivit adevarul.ro.

De ce a apărut aurora boreală pe cerul României

Aurorele sunt efecte optice sunt produse de interacțiunea dintre câmpul magnetic al Pământului și particulele încărcate electric provenite de la soare. Erupțiile solare eliberează cantități masive de energie și provoacă vânturi solare puternice încărcate electric.

Furtunile solare sunt cele care creează condiții prielnice pentru vizibilitatea Aurorelor. Când apare în emisfera nordică, fenomenul e cunoscut sub numele de aurora boreală.

Fenomenul a fost semnalat şi în alte țări din Europa, precum Cehia, Ungaria sau Republica Moldova.

Specialiștii spun că este vorba despre o situație extrem de rară – fenomenul fiind, în mod normal, vizibil doar din regiunile nordice, notează debraila.ro.

Explicațiile astronomilor legate de fenomenul inedit

Aurorele de culoare roșie sunt rare și sunt produse de particulele de oxigen situate la înălțimi de peste 320 kilometri. Moleculele de azot produc aurore boreale de culoare albastră sau albastră-purpurie.

Aurora polară este un fenomen optic ce constă într-o strălucire intensă observată pe cerul nocturn în regiunile din proximitatea zonelor polare, ca rezultat al impactului particulelor de vânt solar în câmpul magnetic terestru. Când apare în emisfera nordică, fenomenul e cunoscut sub numele de aurora boreală. (În emisfera sudică, fenomenul poartă numele de auroră australă).

Când apare în emisfera nordică, fenomenul e cunoscut sub numele de aurora boreală. (În emisfera sudică, fenomenul poartă numele de auroră australă).

Aurora a durat o oră și s-a văzut cel mai bine acolo unde cerul a fost senin

„A fost o furtună magnetică destul de puternică, declanșată de soare, de o furtună solară. S-a văzut foarte frumos, un roșu intens, cu striații verticale.”

a declarat Andrei Juravle – vicepreședinte Societatea Română pentru Astronomie Culturală.
Exit mobile version