Cine este Ligia Deca, ministrul propus pentru Educație după demisia lui Sorin Cîmpeanu

Ligia-Deca

foto impact.ro

Consilierul prezidențial Ligia Deca va fi propunerea de ministru al educației pe care premierul şi preşedintele PNL Nicolae Ciucă o va face în ședința Biroului Politic Național (BPN) al liberalilor, luni dimineață, 3 octombrie.

Consilierul prezidențial Ligia Deca este una dintre persoanele care a lucrat la proiectul șefului Statului, Klaus Iohannis, „România Educată”.

În afară de Ligia Deca, care are cele mai mari șanse, liberalii au în vizor și nume din partid, în persoana Monicăi Anisie, fostul ministru al Educației în guvernul Orban și actual președinte al PNL Sector 2. De asemenea, în calcul este luat și Marilen Pirtea, deputat liberal și rector al Universității de Vest din Timișoara.

Cine este Ligia Deca

Dintre numele vehiculate, Ligia Deca pare a fi favorită în preluarea funcției. Ligia Deca a fost Consilier de Stat din 2015 iar apoi, din 2019, Consilier Prezidențial, fără să facă parte din vreun partid politic.

Potrivit CV-ului personal, în vârstă de 40 de ani, Deca este doctor în științe politice, titlu acordat în 2016 de către Universitatea din Luxemburg și absolventă a unui program postdoctoral la New Europe College.

În perioada 2010-2012, a coordonat Secretariatul Procesului Bologna, gestionând procesul de organizare a Conferinței miniștrilor educației din statele membre ale European Higher Education Area.

În perioada 2012-2015, a fost expert în domeniul politicilor publice, profesor asociat la Universitatea de Vest Timișoara (2014-2015) și SNSPA (2019-2021).

Ligia Deca a colaborat în calitate de expert cu instituții precum Consiliul Europei şi Comisia Europeană. În 2014, a fost invitată să facă parte din Grupul de Experți „Știința în educație” înființat la inițiativa Comisiei Europene. În perioada 2017-2020, a fost membru al Boardului Executiv al Comisiei Fulbright în România.

Deca a fost numită Consilier de Stat în iunie 2015, iar în decembrie 2019 a fost numită în funcția de Consilier al preşedintelui Klaus Iohannis la Departamentul Educație și Cercetare, potrivit Administrației Prezidențiale.


Exit mobile version