Ce trebuie să faci cu lumânarea de la Înviere și când mai poate fi aprinsă

lumina-pascala

foto libertatea.ro

Odată cu sărbătoarea Învierii Domnului Iisus Hristos, creștinii merg la biserică pentru a lua lumină și bucățele de paște. Tradiția spune că lumina este o ofrandă adusă Mântuitorului pentru sacrificiile făcute pentru slavarea neamului omenesc prin răstignire.

Deși toți știu că tradiția spune că trebuie să aduci candela acasă, puțini sunt cei care știu ce trebuie să faci cu lumina sfântă, după ce ai venit de la Înviere.

Unii superstițioși aleg să stingă lumina pascală de pragul ușii, în timp ce oamenii care trăiesc în zona rurală aleg să afume vitele și celelalte animale din ograda, cu scopul de a le protejate de boli, ghinion și tot ce este rău.

Lumânarea rămasă de la sluja de Înviere nu se aruncă, dar nici nu se pune alături de celelalte lumânări folosite la biserică. Lumina pascală se păstrează și se ține aprinsă toată noaptea de Înviere.

Apoi, lumânarea se stinge și se păstrează pentru zilele următoare. În Săptămâna Luminată, perioada ce vine după Învierea Mântuitorului, creștinii aprind lumânarea în timpul rugăciunilor. De asemenea, lumina pascală se duce la mormântul celor dragi trecuți la cele sfinte.

Se spune că dacă îți rămâne lumânarea după Săptămâna Luminată, aceasta se păstrează și se aprinde în zilele cu furtună, în momentele de grea încercare sau de boală, în timpul rugăciunilor.

Exit mobile version