Ce pierderi înregistrează Aeroportul Craiova, condus de cumnatul Liei Olguța Vasilescu

aeroport-Craiova

foto cvlpress.ro

Aeroportul din Craiova a înregistrat pierderi de câteva milioane de lei în primele luni din acest an, de opt ori mai mult decât în 2022.

Potrivit datelor Asociației Aeroporturilor din România, Aeroportul International din Craiova a avut în primele șase luni ale acestui an peste 283.000 de pasageri, fiind al șaselea aeroport din țară în acest clasament, după aeroporturile Otopeni, Cluj, Iași, Timișoara și Suceava, informează fanatik.ro.

Datele arătau că în primele șase luni ale acestui an aeroporturile din România au înregistrat un trafic de 11,3 milioane pasageri, o creștere cu 26% față de anul anterior, și cu peste 5% față de perioada din 2019, de dinaintea pandemiei.

Ce pierderi înregistrează Aeroportul Craiova

Chiar și în această situație de creștere a numărului pasagerilor, Aeroportul Internațional Craiova înregistra pierderi de peste 3 milioane de lei în primele trei luni ale acestui an.

Datele apar într-un răspuns al Ministerului de Finanțe la o interpelare parlamentară și arată că AIC avea deja pe primul trimestru al acestui an pierderi de 3,216 milioane lei.

Suma este impresionantă, fiind de opt ori mai mare decât toate pierderile înregistrate în anul 2022. Dintre aeroporturile din țară, doar cel din Timișoara, aflat sub coordonarea Ministerului Transporturilor, înregistra pierderi mai mari, de 3,7 milioane lei.

Potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor, compania deținută de Consiliul Local Dolj a înregistrat pierderi de 437.000 lei, la o cifră de afaceri de 10,4 milioane lei. Datele financiare din acel an arătau o îmbunătățire a situației financiare a companiei, care în 2021 avea pierderi de 650.000 lei, la o cifră de afaceri de doar 5,5 milioane lei.

Compania a resimțit din plin perioada de pandemie, în condițiile în care în 2019 compania avea un profit net de 3,17 milioane lei și o cifră de afaceri de 10,7 milioane.

Anii 2022 și 2021 au fost și anii în care compania a primit subvenții importante. Astfel, potrivit raportului unui audit financiar la AIC, în anul 2022, compania a primit 11,4 milioane lei subvenții de la stat, iar în anul precedent 10,3 milioane.

Compania a realizat o serie de investiții în anul precedent, atunci când numărul angajaților a crescut de la 89 la 104. Astfel, valoarea activelor imobilizate a ajuns la 135 milioane lei, iar datoriile companiei au crescut de la 2,9 milioane la 40,9 milioane.

Directorul general al AIC, cumnatul Liei Olguța

Sorin Marian Manda, fratele europarlamentarului PSD Claudiu Manda și cumnatului primarului municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu, a fost numit la conducerea Aeroportului din Craiova în luna ianuarie 2021.

Potrivit ultimei declarații de avere, depuse în iunie 2023, acesta a câștigat în funcția de director general al AIC suma de 290.468 lei, ceea ce echivalează cu un salariu lunar de 24.200 lei.

Salariul lunar este de aproape trei ori mai mare decât economiile declarate de acesta, care se ridică doar la suma de 9.000 lei.

Sorin Manda a lucrat toată viața la stat

Potrivit CV-ului său, Sorin Manda a lucrat toată viața la stat. Înainte de numirea la Aeroportul din Craiova acesta a fost administratorul Regiei Autonome de Transport public din Craiova timp de un an, între decembrie 2019 și noiembrie 2020.

Anterior, timp de doi ani, între 2017 și 2019, acesta a fost city-managerul municipiului Craiova, post pe care l-a ocupat în urma unui concurs. Înainte de acest post a mai fost un an administrator la RAT Craiova, dar și director general al companiei de transport public între 2015 și 2016.

Sorin Manda și-a început cariera în funcția de director al clubului sportiv CSM Craiova, unde a stat timp de doi ani, între 2013 și 2015.

Manda este de profesie jurist, obținând licența în drept la Universitatea din Craiova în anul 2008, iar un an mai târziu a făcut și un master în management la Institutul Ovidiu Șincai, din Capitală. Ani mai târziu acesta și-a completat studiile cu un master în drept (2015-2018) și unul în managementul organizațiilor sportive (2016-2018).

În anul 2012, practic înainte de orice job, Sorin Manda a fost ales în Consiliul Local Craiova, trei ani mai târziu însă, fratele șefului PSD Dolj își anunța demisia din CL.

Exit mobile version