Ce este interzis să faci în Postul Adormirii Maicii Domnului

postul-sfintei-marii

foto: turdanews.net

Postul Adormirii Maicii Domnului începe pe 1 august și are o durată de două săptămâni (1-15 august). Lăsata secului pentru postul Adormirii Maicii Domnului începe pe data de 31 iulie.

În cazul în care 31 iulie este în zi de miercuri sau vineri, se lasă sec în seara zilei de 30 iulie și postul începe pe 31 iulie. Anul acesta, Postul Adormirii Maicii Domnului a început pe 1 august.

Post îi pregătește pe creștini pentru cele două mari praznice din luna august: Schimbarea la Fată (6 august) și Adormirea Maicii Domnului (15 august).

Postul Adormirii Maicii Domnului înseamnă înfrânare nu doar de la anumite alimente, ci de la tot ce ne desparte de Dumnezeu. Dacă ne ținem departe de anumite mâncăruri, să ne ținem departe și de păcate.

Să nu ne întristăm că pierdem satisfacția pe care ne-o aduce hrana de „dulce”, căci prin reținerea de la ea vom fi părtași unor daruri care ne fac moștenitori ai Împărăției lui Dumnezeu.

Credincioșii au interzis de la a consuma alimente până la ora 15:00

Credincioșii care doresc să respecte acest post au interzis de la a consuma alimente până la ora 15:00, în zilele de luni, miercuri și vineri.

Credincioșilor le este interzis să consume ulei în zilele de mari și joi. Totuși, aceștia au dezlegare la untdelemn și vin în zilele de sâmbătă și duminică.

Dezlegarea la pește are loc în ziua de 6 august, deoarece este amintită Schimbarea la Față a Domnului, ce a avut loc pe Muntele Tabor.

Sunt scuzați creștin ortodocșii care nu pot ține acest post din motive de sănătate, conform celor spuse de Sfântul Ioan Gură de Aur, care a explicat că Dumnezeu nu cere nimic peste puterile oamenilor.

Să nu ajungem la astfel de gânduri: „Mâine ce voi mai găti?”, „Astăzi cu ce bani să mai cumpăr bucate de post?”, căci nu diversificarea alimentară și cheltuiala peste măsură cere postul.

Faceți din rugăciune mâncare pentru vremea postului și veți vedea cât de hrănitoare și de ieftină este adevărata mâncare de post.

Exit mobile version