Câți bani pierde România din cauza pensiilor speciale în 2022

pensii-speciale-PNRR

foto cotidianul.ro

Dacă nu recalculează pensiile speciale, România riscă să piardă miliardele de la Uniunea Europeană. În 2022, nicio pensie nu mai poate depăși venitul obținut în cursul perioadei de cotizare.

”Pensiile de lux” care sunt în plată, trebuie aliniate la principiul contributivităţii. Exceptie se va face doar în cazul pensiilor magistraților. Aşa s-au angajat politicienii români, în faţa Comisiei Europene.

Guvernanții din România s-au angajat, încă de anul trecut, de la trimiterea PNRR la Bruxelles, că pensiile speciale vor fi revizuite, pentru a fi aliniate la principiul contributivității.

Un alt angajament, potrivit PNRR, arată că pensiile vor fi raționalizate, iar Parlamentul nu va mai putea decide alte pensii speciale.

Dacă nu face acest lucru, România riscă să nu mai primească banii din PNRR, cei aproape 30 de miliarde de euro în total, din care a primit deja o primă tranșă. Țara noastră riscă o suspendare parțială sau totală, decisă de Bruxelles.

Comisia Europeană a virat deja României prima tranșă de bani prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Pe 2 decembrie 2021, au intrat în conturile României 1,8 miliarde de euro prefinanțare, reprezentând 13% din granturile prevăzute pentru țara noastră în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență (MRR).

În această lună urmează să vină și a doua parte din cele 3,8 miliarde din prima tranșă – 1,94 miliarde euro, împrumuturi pe termen lung, cu dobânzi mici. România va primi, pe parcursul PNRR, un total de 29,2 miliarde de euro, din care granturi în valoare de 14,2 miliarde EUR și împrumuturi în valoare de 14,9 miliarde euro.

România beneficiază prin PNRR de aproximativ 29,18 miliarde de euro, dintre care 14,24 miliarde de euro grant și restul împrumut.

Pensiile speciale din România

În România există aproximativ 9.600 de pensii speciale în plată, majoritatea pentru magistrați, alături de diplomați, funcționari parlamentari, din sectorul de aviație civilă, potrivit datelor transmise de Casa Națională de Pensii.

Informațiile de la CNP nu includ însă și beneficiarii indemnizațiilor speciale din ministerele Apărării, de Interne sau SRI, care sunt în număr de peste 100.000.

Cea mai mare pensie medie de serviciu acordată în luna decembrie 2021 a fost de peste 20.000 de lei, pentru un magistrat.

Exit mobile version