Care sunt cele mai contaminate alimente de pe piață. Locul 1, ocupat de niște fructe de sezon

legume-fructe

foto kanald.ro

Specialiștii au înregistrat valori record de pesticide în alimentele de pe piață. Cele mai contaminate dintre acestea sunt niște fructe care apar primăvara.

Căpşunele sunt cele mai contaminate produse de pe piaţă, potrivit noului ghid al cumpărătorului privind pesticidele din produsele agricole.

Pe următoarele locuri sunt spanacul şi varza kale. Potrivit raportului, aproape 90 la sută din mostrele de afine și fasole verde au avut valori îngrijorătoare de pesticide faţă de anii precedenți.

Experţii din domeniul sănătății spun că expunerea la alimente cu pesticide este dăunătoare, în special pentru femeile însărcinate și copii.

Aceştia recomandă ca, în cazul în care nu puteți cumpăra fructe și legume organice, fără pesticide, este important să spălați corespunzător produsele alimentare.

Avocado se află pe primul loc în topul alimentelor cel mai puțin contaminate, urmat de porumbul dulce.

Cum reducem cantitatea de substanțe nocive

Pesticidele sunt folosite pentru protecția plantelor împotriva dăunătorilor. Ele cuprind erbicidele utilizate pentru combaterea buruienilor, fungicidele folosite împotriva bolilor produse de ciupercile patogene și insecticidele pentru combaterea dăunătorilor. Cel mai

des însă, legumele și fructele conțin un pesticid numit imazalil, care este periculos pentru sănătate. Este o substanţă autorizată în 24 de ţări, iar limita admisă este de 5 miligrame pe kilogram la citrice.

Ce soluții putem găsi ca să reducem din cantitățile de substanțe nocive? Experții recomandă respectarea mai multor reguli, pentru a scădea cantitatea de pesticide ingerată: fructele şi legumele să fie spălate bine cu apă călduţă, iar acolo unde este cazul, acestea trebuie curăţate de coajă.

Se recomandă consumatorilor să cumpere din țările UE, precum și din Marea Britanie, deoarece UE are de departe cel mai protector regim de pesticide din lume.

O altă recomandare este să încercăm să folosim produse crescute local, pentru că evităm măcar substanțele care sunt puse pentru a asigura prospețimea pe timpul unui transport de mai lungă durată și să consumăm în general legume și fructe de sezon.

Exit mobile version