Când sunt Rusaliile în 2022. Câte zile libere vor avea românii

rusalii

foto evz.ro

Rusaliile reprezintă o sărbătoare importantă pentru creștinii ortodocși și pentru catolici. Rusaliile este declarată sărbătoare legală, iar angajații români primesc zile libere.

Rusaliile, în limba latină “rozalii”, care vine de la “trandafiri”  este considerată drept cea mai veche sărbătoare creștină, datând de pe vremea Apostolilor.

În zilele de Rusalii, Sfântul Duh s-a pogorât pe pământ pentru mântuirea credincioșilor.

Creștinii ortodocși sărbătoresc Rusaliile la 50 de zile după Paște și la 10 zile după Înălțarea Domnului.

Anul acesta, sărbătoarea de Rusalii pică pe 12 și 13 iunie 2022, iar românii beneficiază de două zile libere legale.

Ce obiceiuri există de Rusalii

În anumite zone din țară, ortodocșii poartă în sân sau în buzunare, usturoi sau pelin. Conform tradiției, dacă porți usturoi sau pelin nu mai poți fi luat de “Rusalii” sau nu poți fi pocit de iele.

În Oltenia are loc “Dansul Călușarilor”, care se spune că le aduce oamenilor sănătate și le poartă noroc tot anul.

Conform tradiției populare, Rusaliile sau ielele sunt niște creaturi malefice, deghizate în fete tinere și frumoase care au ca scop să vrăjească barbații cu dansul și glasul lor.

Pe 13 iunie, în a doua zi de Rusalii, călușarii merg în casele oamenilor, unde sunt întâmpinați cu frunze de nuc, pelin, usturoi, apă și sare și bani, pentru a alunga spiritele rele.

În Ardeal, are loc “Împănatul boului”, o tradiție în care oamenii împodobesc un bou cu ornamente de flori și îl plimbă pe ulițele satului. Ulterior, boul este dus la Biserică pentru a fi sfințit, iar la finalul slujbei, preotul va da de băut sătenilor.

Conform tradiției, după eliberarea animalului, o tânără va trebuie să-l stăpânească și să ocolească o masă de trei ori. Fata care va face asta se va mărita în anul următor.

Tot în zona Ardealului, are loc “udatul nevestelor”, în care bărbații își udă soțiile cu apă pentru a fi sănătoase și frumoase tot anul.

Exit mobile version