Blue Air a intrat în insolvență. Ce urmează pentru companie

blue-air-insolventa

foto economedia.ro

Blue Air, compania aeriană low-cost aflată la acest moment în portofoliul statului, care deține 75% din acțiuni, a intrat în insolvență, la propria cerere, scrie profit.ro.

Judecătorii Secției a-VII-a Civilă a Tribunalului București au admis cererea Blue Air de intrare în insolvență luni, pe 20 martie. Compania low-cost a reușit astfel să propună o listă cu administratori judiciari care îi sunt favorabili, potrivit boardingpass.ro.

Blue Air a intrat în insolvență

„Admite cererea debitorului BLUE AIR AVIATION SA. În temeiul art. 71 alin.1 din Legea nr.85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolvență deschide procedura generală împotriva debitorului BLUE AIR AVIATION SA”, 

se arată pe site-ul Tribunalului București.

Instituția a dispus conexarea dosarului nr. 6050/3/2023, adică cel prin care Air Claim, companie care facilitează obținerea compensațiilor pentru pasagerii cu zboruri anulate sau întârziate, a cerut în instanță insolvență Blue Air şi anunță că are de recuperat de la operatorul aerian aproximativ 85.000 euro, relatează ZF, citat de Mediafax

Printre creditori se numără ROMATSA, BALADEI THIRDWAY TRANSPORT SRL prin lichidator judiciar Alpha Insolvency IPURL, ALC B378 43309 LLC, BLUE AIR TECHNIC SRL, AIR CLAIM SA, AEROPORTUL INTERNATIONAL AVRAM IANCU CLUJ R.A, dar și mai multe persoane fizice.

Scurt istoric

Blue Air a anulat începând cu data de 6 septembrie 2022 toate zborurile, pierzând astfel sloturile din aeroporturi. Compania avea în septembrie 2022 datorii cumulate de 230 milioane euro, suma în care nu sunt incluși banii pe care trebuie să îi returneze clienților cărora le-au fost anulate zborurile începând cu 6 septembrie.

Deşi Administraţia Fondului pentru Mediu a anunţat o zi mai târziu, respectiv pe 7 septembrie, că a decis suspendarea popririi asupra disponibilităţilor băneşti ale companiei Blue Air Aviation şi stabilirea unui grafic pe 12 luni pentru achitarea creanţei, operatorul aerian low-cost a anunţat că va relua zborurile abia din 10 octombrie.

Blue Air preciza că nu dispune de fondurile necesare plăţii combustibilului şi celorlalte cheltuieli operaţionale, necesare pentru zborurile planificate începând cu data de 12 septembrie.

La finele lunii septembrie, operatorul aerian low-cost a anunţat că nu va relua zborurile din 10 octombrie şi că se află în discuţii cu potenţialii investitori, creditori şi Guvernul României pentru a-şi restructura profilul de capital.

Blue Air este controlată în proporție de 76,18% de compania Airline Invest, înființată în 2019. În ambele companii, Cristian Rada este acționar.

Exit mobile version