Astăzi sărbătorim Sânzienele. Tradiții și obiceiuri care se păstrează din bătrâni

sanzienele

foto cancan.ro

Astăzi sărbătorim Sânzienele. Într-o localitate din Bistrița Năsăud oamenii încă păstrează tradiţiile. Tinerii adună flori galbene de pe câmp, împletesc cununii, iar fetele încearcă să afle dacă se vor mărita curând sau dacă mai au de așteptat.

În satul Mijlocenii Bârgăului, localnicii încă păstrează tradițiile. În fiecare an, în ajun de Sânziene, fetele însoțite de băieți adună flori pe care le împletesc în coronițe.

Cununile făcute din aceste delicate flori galbene sunt puse de flăcăi pe capul domnișoarelor, iar la întoarcerea acasă acestea le aruncă pe acoperiș.

În cazul în care coronița rămâne pe casă, fata se mărită în anul respectiv, dacă ajunge pe jos, tânăra o aruncă până rămâne prinsă ca să știe câți ani mai are de așteptat până se va căsători.

Obiceiul mai spune că în seara de ajun sânzienele plutesc deasupra pământului, cântă, dansează, dau rod ogoarele și înmulțesc animalele.

Se spune că dacă sânzienele nu sunt sărbatorite cum se cuvine se supară și devin răzbunătoare.

Cine sunt Sânzienele

Sânzienele îşi au originea într-un stravechi cult al soarelui, iar în unele zone, sărbătoarea se mai numeşte şi „Cap de vară”. În imaginaţia populară, Sânzienele sunt nişte fete frumoase, care trăiesc prin păduri sau pe câmpii, cel mai adesea, dansând.

Ziua de 24 iunie este una extrem de importantă în tradiția populară. Pe lângă faptul că în calendarul ortodox, în această zi este mare sărbătoare, Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, în popor se serbează și Ziua Sânzienelor.

Se crede că acestea sunt un fel de zâne bune, dar în cazul în care de ziua lor oamenii muncesc, Sânzienele se vor transforma în personaje rele. La fel ca și Rusaliile, acestea îi vor pedepsi aspru pe cei care nu le respectă ziua.

Exit mobile version