ANAF verifică veniturile vloggerilor și influencerilor din România

influenceri-ANAF

foto romaniatv.net

ANAF verifică veniturile vloggerilor și influencerilor din România. Inspectorii antifraudă vor să verifice creatorii de conținut, dacă își plătesc impozitele pe banii pe care îi câștigă.

Din ultimele date, ANAF-ul îi vizează pe 150 de creatori de conținut, care realizează venituri de peste 150 de milioane de lei.

Cel mai mult a câștigat un influencer care, în decurs de 5 ani, a avut venituri de 6,1 milioane de lei, potrivit antena3 CNN.

ANAF verifică veniturile vloggerilor și influencerilor din România

Toate aceste venituri trebuie declarate la ANAF prin declarația unică, în cazul în care veniturile sunt realizate în calitate persoană fizică.

Sunt, însă, mulți creatori de conținut care au și firme.

Pe lângă activitatea de pe rețelele de socializare, ANAF a luat în vizor și aceste companii, 31 la număr. 

La 17 dintre ele au fost găsite nereguli: fie nu erau declarate corect veniturile, fie cheltuielile pe care le-au declarat erau mai mari în acte decât erau în realitate.

În ultimii ani, la noi în țară s-a dezvoltat foarte mult activitatea de creator de conținut iar veniturile realizate sunt inclusiv din contracte de publicitate pe rețelele de socializare.

Persoane cu o anumită notorietate, precum Dorian Popa sau Adelina Pestrițu, au firme prin care încasează venituri, în calitate de creatori de conținut.

Persoanele care câștigă bani pe internet trebuie să declare veniturile și să plătească impozit

Influencerii care obțin venituri din postări pe rețelele de socializare au obligația să le declare și să plătească impozit pe venit.

Agenția Națională de Administrare Fiscală a publicat un ghid dedicat creatorilor de conținut din mediul online. 

Încă de anul trecut, ANAF a început să îi verifice și pe cei care obțin venituri din postrările de pe platformele de socializare, precum Facebook, Instagram, TikTok sau Youtube, inclusiv pe cei care au câștiguri din criptomonede.

Aceștia trebuie să depună declarația unică privin impozitul pe venit până la 25 mai. Declarația se depune la ghișeele ANAF, prin poștă sau online, cu ajutorul platformei Spațiu Virtual Privat, dezvoltată de Fisc.

Influencerii sunt obligați să plătească 10% din venitul anual estimat. Începând de anul acesta, autoritățile impun mai multe praguri pentru cei care realizează venituri mai mari.

Pentru câștigurile salariale mai mari de 6 salarii minime brute, influencerii trebuie să plătească și contribuția la sănătate, procentul CASS fiind de 10%. Pentru veniturile care depășesc 12 salarii minime brute se plătește și contribuția la pensii, de 25%.

La veniturile mai mari de 24 de salarii brute, suma de plată se dublează. În 2023, salariul de bază minim brut pe țară este de 3.000 de lei lunar.

Exit mobile version