Alertă alimentară. Chipsuri retrase de la vânzare din cauza unor substanțe periculoase

chipsuri

foto capital.ro

Deși oamenii scot din buzunare mai mulți bani pentru a mânca sănătos, de cele mai multe ori ajung să fie păcăliți de ambalaj. Mai multe pungi de chipsuri cu etichetă „bio organic” au fost retrase de la vânzare din magazine, vineri, după ce s-a depistat că chipsurile conțin o substanță periculoasă.

Pungile de „Eco Chipsuri de Legume”, produse de GO PURE, au fost retrase vineri de pe rafturile magazinelor, deoarece depășesc valorile admise de acrilamidă, o substanţă dăunătoare, arată Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

„Furnizorul DENNRRE a inițiat retragerea de la comercializare și rechemarea de la client a produselor Eco chipsuri de legume lot (dată de expirare) 15 aprilie 2023 și 22 aprilie 2023, ca urmare a depășirii valorilor admise ale acrilamidei”,

potrivit ANSVSA.

Toți cei care au cumpărat acest produs sunt sfătuiți să nu îl consume și să îl distrugă sau să meargă în magazin, cu bonul fiscal, să-l returneze, urmând să primească în schimb contravaloarea lui.

Ce este acrilamida și în ce alimente este prezentă

Acrilamida este considerată o substanță posibil cancerigenă și se formează în produsele alimentare care necesită temperaturi de preparare termică de peste 120 de grade Celsius.

Acrilamida poate fi eliberată în mediu prin utilizarea ei în tratarea apei și prin utilizarea să în produse de stropire și stabilizare a solului. Alte exemple de agenți cancerigeni chimici includ nitrozaminele și hidrocarburile aromatice policiclice, care se găsesc în fumul de tutun și sunt asociate cu dezvoltarea cancerului pulmonar, potrivit reginamaria.ro.

Această substanță chimică este emanată atunci când unele legume, cum ar fi cartofii, sunt încălzite la temperaturi ridicate (prăjire, frigere, coacere). Studiile arată că animalele de laborator care au fost expuse la doze mari de acrilamida au dezvoltat cancer.

Exit mobile version