Sărbătoare mare pentru români: Sfântul Mina. Tradiții, superstiții, ritualuri. Ce trebuie să faci în această zi ca să fii ferit de rele

Sfantul-Mina

foto a1.ro

Pe 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Mina. În calendarul creștin ortodox este sărbătoare cu cruce neagră, iar cu această ocazie se respectă mai multe tradiții și superstiții.

Sfântul Mina, prăznuit în fiecare an pe data de 11 noiembrie, este considerat protectorul tuturor celor care au fost păgubiți, înșelați sau au suferit pierderi materiale importante.

Ritualuri pentru această zi

După pelerinajul de Sfântul Dimitrie cel Nou, de pe Colina Bucuriei, sau cel de la Mănăstirea Radu Vodă, pentru Sfântul Nectarie, credincioșii merg în ziua de 11 noiembrie să se închine la Sfântul Mucenic Mina la Biserica Sfântul Mina-Vergu din București.

Aici se regăsesc Icoana făcătoare de minuni a Sfântului Mina și părticele din moaștele sale.

În fiecare an în ziua de 11 noiembrie credincioșii merg să se roage și să îl cinstească, iar femeile vin cu lumânări și le lipesc la sfeşnice cu capătul pe care de obicei îl aprind. Se crede că în acest fel vor schimba sau îndepărta gândurile și faptele rele ale duşmanilor.

Și fetele mai tinere urmează acest ritual cu lumânări, dar care are și o altă însemnătate. În acest caz ele speră ca inimile celor doriţi să se întoarcă spre ele.

În această zi se plătesc sărindare şi acatiste pentru căsătorie, pentru împlinirea blestemelor şi aflarea unor taine. În credința populară se spune că această zi este respectată şi de hoţi, dar şi de păgubiţii care îi cer Sfântului Mina ajutor pentru ca tâlharii să fie prinși.

Persoanele care nu reușesc să ajungă la biserică pe 11 noiembrie, atunci când este prăznuit în calendarul creștin ortodox Sfântul Mina, sunt sfătuite să aprindă o lumânare în casă și să se roage. În această zi poate fi rostită rugăciunea către Sfântul Mina.

Rugăciune făcătoare de minuni de Sfântul Mucenic Mina

„Preasfinte şi întru tot lăudat Mare Mucenic Mina, de minuni făcătorule, primeşte această rugăciune de la mine, nevrednicul robul tău, căci către tine, ca la un adevărat izvor de tămăduiri şi grabnic folositor cu lacrimi fierbinţi ma rog ţie. Vezi, sfinte, paguba mea, vezi sărăcia şi ticăloşia mea, vezi bubele şi rănile trupului şi sufletului meu!

Mă rog ţie, Sfinte Mina, grăbeşte-te a mă ajuta cu neincetatele şi sfintele tale rugăciuni.

Ia aminte la suspinele mele si nu ma trece cu vederea, că ştiu, Sfinte al lui Dumnezeu, că ai pătimit munci grele şi chinuri înfricoşătoare pentru dragostea lui Hristos, dar prin acele suferinte astazi vietuiesti luminat si ai aflat dar de Dumnezeu.

Fiindca ne-am incredintat ca si dupa mutarea ta din viata aceasta trecatoare, cine a nazuit la sfanta biserica ta si cu credinta ti s-a rugat nu a ramas neajutat. Ca cine te-a chemat pe tine intru ajutor si nu l-ai auzit?

Sau cine te-a chemat pe tine, de minuni facatorule, si tu l-ai trecut cu vederea? Sau cui, in pagube fiind si alergand spre ajutorul tau, nu i-ai descoperit paguba lui?

Minunile si ajutorul tau m-au facut si pe mine sa alerg la ajutorul tau, să cred ca la orice facere de bine esti gata ajutător şi grabnic folositor.

Şi eu acum, fiind scârbit şi în pagubă, alerg către tine cu credinţă şi cu lacrimi, îngenunchind, mă rog ţie, Sfinte şi Mare Mucenic Mina, ca să te rogi lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu, pentru mine păgubaşul şi scârbitul, celui ce n-a trecut cu vederea rugaciunea ta cea muceniceasca, ci te-a ascultat si te-a intarit si te-a primit in cerestile locasuri.

Roagă-te ca sa fiu si eu ajutat si miluit pentru rugaciunile tale, si din pagube si necazuri izbavit, ca sa laud si bine sa cuvantez si sa slavesc intru tot laudatul si preaputernicul nume al Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.”

Exit mobile version