Populația planetei ajunge azi la 8 miliarde. Specialiștii atrag atenția că resursele se împuținează

populatia-lumii-ajunge-la-8-miliarde

foto agora.md

De astăzi suntem, oficial, 8 miliarde de oameni pe planetă, potrivit ONU. Omenirea a atins această bornă istorică la numai 11 ani după ce a depășit pragul de 7 miliarde.

De la apariția speciei noastre, Homo sapiens, a durat 300.000 de ani până când numărul locuitorilor planetei a ajuns la un miliard, ceea ce s-a întâmplat în jurul anului 1804. De acum înainte, creșterea ar putea începe să încetinească. Ar putea dura 15 ani până când vom fi 9 miliarde de oameni pe Pământ, iar 10 miliarde – abia în 2080, arată calculele.

În momentul de față, jumătate din populația lumii trăiește în doar 7 țări: China, India, SUA, Indonezia, Pakistan, Nigeria și Brazilia. Și în curând, populația Indiei o va depăși pe cea a Chinei.

O problemă majoră pentru țările sărace

ONU subliniază că „în timp ce creșterea populației amplifică impactul dezvoltării economice asupra mediului”, „țările cu cel mai mare consum de resurse materiale pe cap de locuitor și cu cele mai mari emisii de gaze cu efect de seră pe cap de locuitor sunt, în general, cele cu cel mai mare venit pe cap de locuitor, nu cele cu o creștere rapidă a populației”.

„Impactul nostru asupra planetei este determinat mult mai mult de comportamentul nostru decât de cifrele pe care le prezentăm și analizăm”, a rezumat pentru AFP Jennifer Sciubba, cercetător rezident la think tank-ul Wilson Center.

În țările în care sărăcia este deja ridicată, creșterea populației reprezintă o provocare majoră. „Persistența unor niveluri ridicate de natalitate, care determină o creștere rapidă a populației, este atât un simptom, cât și o cauză a progresului lent în dezvoltare”, scrie ONU.

Exit mobile version