Pastilele cu iod, motiv de dispută între medici şi Ministerul Sănătăţii. Când vor fi distribuite populaţiei

iodura-de-potasiu

foto romaniatv.net

A început distribuţia pastilelor cu iodură de potasiu la Direcţiile de Sănătate Publică. Ministrul Sănătaţii spune că această sarcină ar trebui să revină medicilor de familie. Insă doctorii susţin că o astfel de atribuţie va aglomera cabinetele pentru că nu există legislaţie care să le permită distribuţia de medicamente.

Specialiştii avertizează că iodura de potasiu NU se administrează preventiv şi NU este recomandată celor care au peste 40 de ani sau celor care sunt operaţi de tidoidă.

Autoritatile recunosc ca cea mai grea misiunea este aceea de a asigura acces rapid populatiei la iodura de potasiu, Desi medicamentele sunt deja distribuite catre DSP-uri, nu se stie cu exactitate cum vor ajunge la populatie.

Alexandru Rafila a anunţat că pastilele vor fi date de medicii de familie populaţiei doar atunci cand va fi cazul.

„Mi se pare normal si medicii de familie au responsabiliatea pentru sanatatea comunitatilor in care lucreaza, mi se pare natural ca si ei sa fie implicati”,

susţine ministrul Alexandru Rafila.

Tabletele cu iodura de potasiu au rolul de a proteja tiroida de radiaţii în cazul unui accident nuclear.

Medicii de familie sunt însă de altă părere

„Nici nu ar fi logic sa se intample acest lucru, in primul rand pentru ca noi nu putem distribui, ne interzice legislatia. Noi si asa suntem destul de aglomerati, pandemia nu s-a terminat, testam, vaccinam, avem pacientii nostri.”,

explică medicul de familie Cosmina Berbecel.

O soluţie aşteaptă şi Direcţiile de Sănătate Publica. În Bucureşti, de pildă, vor fi distribuite peste 2 milioane de comprimate. Dar încă nu e clar cine le va prelua.

Exit mobile version