OMS trage un semnal de alarmă în privința țigărilor electronice

tigari electronice

foto: Shutterstock

OMS trage un semnal de alarmă în privința țigărilor electronice și solicită înăsprirea reglementărilor.

Ţigările electronice şi alte produse similare reprezintă un pericol la adresa sănătăţii şi trebuie reglementate pentru a descuraja tacticile utilizate de industria tutunului pentru atragerea clienţilor, a avertizat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), citată de AFP.

″Nicotina are o capacitate mare de a provoca dependenţă, iar inhalatoarele electronice pe bază de nicotină sunt periculoase şi necesită o mai bună reglementare

a rezumat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul agenţiei ONU care a publicat un nou raport asupra luptei împotriva fumatului, realizat împreună cu Bloomberg Philanthropies.

Raportul menţionează că producătorii acestor produse, a căror gamă continuă să se extindă, vizează adesea copii şi adolescenţi cu mii de arme tentante – raportul a consemnat 16.000 – şi afirmaţii liniştitoare.

″Pe măsură ce vânzările de ţigări scad, companiile de tutun au promovat în mod agresiv noi produse precum ţigările electronice sau produsele pe bază de tutun încălzit şi au exercitat presiune asupra guvernelor pentru a-şi limita reglementările.Scopul lor este simplu: să aibă o nouă generaţie dependentă de nicotină şi nu îi putem lăsa’

a precizat Michael Bloomberg.

Utilizarea acestor ţigări electronice de către persoanele cu vârste sub 20 de ani, o preocupare deosebită pentru ONU

Directorul OMS consideră că în statele în care astfel de produse nu sunt interzise ″guvernele ar trebui să adopte măsuri adecvate pentru a-şi proteja populaţia de pericolul acestor inhalatoare electronice pe bază de nicotină şi pentru a preveni utilizarea lor de către copii, adolescenţi şi alte grupuri vulnerabile″⁣.

OMS recomandă guvernelor să ia măsurile necesare pentru a împiedica nefumătorii să utilizeze ţigările electronice şi alte dispozitive similare.

32 de ţări interzic vânzarea acestor inhalatoare electronice de nicotină, iar 79 au adoptat cel puţin o măsură pentru a limita utilizarea lor, cum ar fi interzicerea publicităţii. 84 de state nu au adoptat măsuri de protecţie împotriva proliferării acestui tip de produs.

Fumatul ucide 8 milioane de persoane pe an, dintre care 1 milion din cauza fumatului pasiv.

Exit mobile version