OMS: Decesele asociate tuberculozei, în creștere în Europa

tbc-OMS

foto economica.net

Numărul deceselor provocate de tuberculoză a crescut pentru prima dată în Europa după două decenii, ca urmare a întârzierii sau a lipsei de diagnosticare, determinate de blocarea serviciilor sanitare din cauza pandemiei de coronavirus, a avertizat joi Organizația Mondială a Sănătății, relatează EFE, citat de AGERPRES.

Regiunea europeană a OMS – care include 53 de ţări, între care Rusia şi fostele republici sovietice – a raportat 21.000 de decese de tuberculoză în 2020, în creştere cu 5 % faţă de anul precedent, în timp ce în ţările din Uniunea Europeană (UE) şi Spaţiul Economic European (EEE) creşterea a fost de 6,7 % (3.800 de decese).

Numărul cazurilor noi de tuberculoză a înregistrat totuşi o scădere uşoară, „accentuată probabil de pandemia de COVID-19, care a obstrucţionat detectarea şi notificarea” cazurilor, se arată în raportul elaborat de OMS şi de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC).

În întreaga regiune s-au înregistrat peste 160.000 de cazuri, mai puţin cu 35 % la sută, iar în regiunea UE/EEE, aproximativ 33.000 de cazuri, (mai puţin cu 44 % media anuală).

Despre TBC

Tuberculoza este o afecțiune contagioasă, potențial fatală dacă este netratată, care afectează de obicei plămânii, deși poate afecta aproape orice organ din organism. În fiecare secundă, pe glob se produce o nouă infecție TBC.

Se crede că aproximativ o treime din toți oamenii din lume sunt infectați, dar din fericire, majoritatea au o infecție latentă. Doar un mic procent din aceste infecții progresează la tuberculoza activă (5-10%).

În România, TBC este întâlnită mai frecvent decât în alte țări ale UE, se estimeaza că apar în medie 130 de cazuri la 100 000 de locuitori, față de media europeană de circa 30 bolnavi la suta de mii de locuitori. Se consideră că sunt aproximativ 30 000 bolnavi în toată țara.

Simptome generale și pulmonare

Exit mobile version