Noi scumpiri pentru români. Cresc tarifele pentru colectarea gunoiului

colectare-deseuri

colectare-deseuri

Noi vești neplăcute pentru români. Tarifele pentru colectarea gunoiului vor crește în toată țara. Conform datelor oficiale, România e codașa Uniunii Europene la reciclarea gunoiului. În ciuda faptului că peste 90% dintre români au auzit de colectarea separată, numai 13% colectează selectiv.

În aceste condiții, Ministerul Mediului a venit cu o serie de modificări legislative care prevăd colectarea separată a deşeurilor în absolut toate localităţile. Acestea prevăd construirea unor așa-zise insule ecologice digitalizate.

Primăriile din România sunt obligate să vină cu modificări importante privind modul în care se colectează deșeurile. Aceste instituții au misiunea de a pune la cale un sistem de gestionare pe patru fracții a deșeurilor formate din stații de transfer și stații de sortare.

Aceleași instituții sunt responsabile de montarea acelor insule ecologice digitalizate amintite anterior. Ele vor trebui dotate cu recipiente dedicate pentru colectarea selectivă de: hârtie, metal, plastic sau sticlă.

Toate UAT-urile din țară au termen ca până la 1 ianuarie 2025 să implementeze colectarea separată a deșeurilor textile, dar și pe cea a deșeurilor periculoase provenite din deșeuri menajere.

Cresc tarifele pentru colectarea gunoiului

Tarifele pentru toate aceste servicii de salubrizare vor fi stabilite de o singură instituție, mai exact de către Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice.

Fiecare operator de salubritate publică trebuie să trimită către ANRSC o listă de prețuri pentru fiecare serviciu prestat și să spună câți bani își dorește pentru serviciul de ridicare a deșeurilor, de tratare sau de sortare, în funcție de ce serviciu prestează pentru fiecare primărie în parte.

Totodată, UAT-urile au 45 de zile la dispoziție, începând cu această lună să înceapă recalcularea tarifelor.

Exit mobile version